Κυριακή 24 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
Ταξικό το σκάνδαλο της κακοποίησης παιδιών απο την Εκκλησία

«H δημοσιοποίηση της εδώ και χρόνια αναμενόμενης έκθεσης της "Επιτροπής για την κακομεταχείριση των παιδιών" όσον αφορά την κακοποίηση που υπέστησαν χιλιάδες παιδιά και έφηβοι - 140.000 σε διάρκεια 60 χρόνων στα χέρια των εκκλησιαστικών κύκλων ενόσω ήταν κλεισμένα σε διάφορα ιδρύματα - αποκάλυψε με τον πλέον δραματικό τρόπο το ταξικό μίσος της κυρίαρχης τάξης, του κράτους, της κυβέρνησης και των υπηρεσιών, καθώς και της Καθολικής Εκκλησίας προς την εργατική τάξη και τους φτωχούς της υπαίθρου. Αυτό το τρομακτικό συστατικό στοιχείο της ιρλανδικής Εκκλησίας δεν μπορεί να γίνει κατανοητό εάν δεν αναγνωριστεί η ταξική του διάσταση και φύση» αναφέρει ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας όσον αφορά τις πρόσφατες αποκαλύψεις στη χώρα αυτή. Οι κομμουνιστές σημειώνουν πως το «"έγκλημα" αυτών των παιδιών είναι ότι προέρχονταν από την εργατική τάξη και τους φτωχούς αγρότες».

Κατά την έκθεση θύματα συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης είχαν πέσει χιλιάδες παιδιά που διέμεναν σε ιδρύματα της Καθολική Εκκλησίας της Ιρλανδίας ενώ η ηγεσία της Εκκλησίας παρότι γνώριζε σιωπούσε. «Η σεξουαλική κακοποίηση ήταν ενδημική στα ιδρύματα όπου έμεναν τα αγόρια», ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία αριθμεί 2.500 σελίδες και ολοκληρώθηκε μετά από εννιά χρόνια εργασίας και χιλιάδες συνεντεύξεις σε θύματα. Παράλληλα τα παιδιά ήταν θύματα και φυσικής κακοποίησης - ξυλοδαρμοί κ.ά. - ενώ η επιτροπή κατέληξε στο ότι ολόκληρο το σύστημα συμπεριφερόταν στα παιδιά σαν να ήταν σκλάβοι.

«Τα αναμορφωτήρια και τα βιομηχανικά σχολεία εξαρτώντο από τον αυστηρό έλεγχο μέσω της σοβαρής σωματικής τιμωρίας και του φόβου αυτού του είδους της τιμωρίας. Η σκληρότητα του καθεστώτος είχε ενσωματωθεί στη νοοτροπία των σχολείων από διαδοχικές γενιές αδελφών, ιερέων και καλόγερων. Ηταν συστηματική και όχι αποτέλεσμα μεμονωμένων παραβιάσεων από άτομα που λειτουργούσαν πέραν των νόμιμων και αποδεκτών ορίων» τόνισε στην έκθεσή της η επιτροπή, η οποία επικρίνει και το υπουργείο Παιδείας της χώρας για τη σιωπή που κρατάει τόσα χρόνια...

Το ΚΚ Ιρλανδίας σημειώνει και το εξής ουσιαστικό στοιχείο: «Η Καθολική Εκκλησία ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς θεσμούς που άφησαν πίσω τους οι Βρετανοί όταν ιδρύθηκε η Νότια Ιρλανδία. Ηταν πρωτεργάτης ενάντια στις δυνάμεις που πάλευαν για κοινωνική και οικονομική αλλαγή, χρησιμοποιώντας την πολιτική και πολιτιστική επιρροή της ώστε να ελέγχει και να χειραγωγεί τη βαθιά πίστη των ανθρώπων. Αυτή η αντιδραστική πρακτική δεν έλαβε χώρα μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά ο καθολικισμός χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται στο νότο προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαιώνιση και την εδραίωση της κυριαρχίας της ολιγαρχίας ενάντια στον εργαζόμενο λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ