Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Επίσημη συνάντηση με τον Κουβανό Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο είχε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) ο ομόλογός του από την Παραγουάη, Φερνάντο Λούγκο, στην οποία επισημάνθηκε η φιλία, η κατανόηση και ο σεβασμός που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Λούγκο, μάλιστα, μετά από συνάντησή του με τους περίπου 800 φοιτητές από την Παραγουάη που σπουδάζουν στην Κούβα σημείωσε ότι ο κουβανικός λαός αντιστέκεται με αξιοπρέπεια στον αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Ερευνα διέταξε η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ όσον αφορά τις καταγγελίες του προέδρου Ούγκο Τσάβες για σχέδιο δολοφονίας του κατά τη μετάβασή του στο Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ουμπέρτο Σεντένο. Εξαιτίας της ύπαρξης σχεδίου, ο Τσάβες ακύρωσε το ταξίδι στο Ελ Σαλβαδόρ για την ορκωμοσία του προέδρου Μαουρίσιο Φούνες.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η ένταξη του Εκουαδόρ στην Εναλλακτική Μπολιβαριανή Λύση για την Αμερική (ALBA) θα γίνει επισήμως στις 24 Ιούνη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Την αποστολή κλιμακίου υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Μόσχα και το Κίεβο, προκειμένου να «συγκεντρώσει όλα τα γεγονότα» σχετικά με τη νέα κρίση του φυσικού αερίου, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου στις 17 και 18 Ιούνη. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το ρωσικό φυσικό αέριο που περνά από την Ουκρανία μπορεί να διακοπεί στις αρχές του Ιούλη, σε περίπτωση αδυναμίας του Κιέβου να καταβάλει τα τέλη που του αναλογούν.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ έκανε χτες δεκτή την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Τζόελ Φιτζγκίμπον μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο δωροληψίας από την αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία «Humana» που εκπροσωπούσε ο αδελφός του. Παράλληλα, μετά την Ινδία και τις πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις κατά Ινδών φοιτητών, χτες και η Κίνα κάλεσε τις αρχές της Αυστραλίας να προστατεύσουν τους Κινέζους νεολαίους που φοιτούν σε ΑΕΙ της χώρας ώστε να σπουδάζουν «σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας».

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κατηγορίες για εκτεταμένη απάτη, ψευδορκία, κλοπή και υπεξαίρεση τουλάχιστον ενός εκατ. δολαρίων αμερικανικής κρατικής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κεφάλαια, τρόφιμα και οικοδομικά υλικά που προορίζονταν για τη Λιβερία απαγγέλθηκαν χτες έναντι τριών πρώην στελεχών του χριστιανικού «φιλανθρωπικού» οργανισμού «World Vision» («Παγκόσμιο Οραμα»).

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως χορηγούν στη Σερβία επιπρόσθετα 5.000.000 δολάρια ως βοήθεια για τη συνεργασία της χώρας με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου παρά την αποτυχία των σερβικών αρχών να συλλάβουν τον Σερβοβόσνιο ε.α.στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Εκπρόσωποι νοτιοαφρικανικής εταιρείας μεταλλευμάτων ανακοίνωσε χτες ότι τελικά ανέρχονται στους 79 οι νεκροί εργάτες σε πρόσφατο δυστύχημα σε παράνομο χρυσωρυχείο στο Ελαντ της κεντρικής Νότιας Αφρικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ