Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

Σύνοδος ΠΟΕ

Ηταν μόνο η αρχή...

Η αποτυχία με την οποία στέφθηκαν οι εργασίες της τελευταίας Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ανέδειξε με το σαφέστερο τρόπο τις αντιθέσεις και τις διαφορές ανάμεσα στα μεγάλα μονοπωλιακά κέντρα (ΗΠΑ - ΕΕ - Ιαπωνία). Το ναυάγιο, όμως, του Σιάτλ δε σήμανε και το τέλος των προσπαθειών συγκρότησης μιας ενιαίας αντιδραστικής αντιλαϊκής παγκόσμιας οικονομικής και εμπορικής πολιτικής. Οι απόπειρες αυτές θα συνεχιστούν, όπως φαίνεται από τις διαβεβαιώσεις όλων των ενδιαφερομένων, με αμείωτη ένταση.

Εξίσου δυναμικά, όμως, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και οι αγώνες ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Οι μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Σιάτλ, επί ημέρες, απέδειξαν, από την πλευρά τους, ότι τον τελικό λόγο, επί της ουσίας, τον έχουν, πάντα, οι λαοί και ο ενωμένος αγώνας τους είναι το ισχυρότερο όπλο τους γιατί «ο κόσμος δεν είναι εμπόρευμα»...

(σελ: 42 - 43)

Ρωσία

Ενίσχυση του διπολισμού

Τα αποτελέσματα των ρωσικών βουλευτικών εκλογών δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν έντονο προβληματισμό. Τα κόμματα της Δεξιάς, στο σύνολό τους, ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους, τα κόμματα της Αριστεράς υπέστησαν απώλειες, αν και πρώτο κόμμα αναδείχτηκε και πάλι το ΚΚΡΟ, που πέτυχε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του. Εντούτοις, όσοι απεργάστηκαν την επιβολή διπολικού σκηνικού στη ρωσική πολιτική σκηνή, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

(σελ: 44 - 45)

ΗΠΑ - Ιαπωνία

Πάντα και παντού παρόντα τα πυρηνικά

Παρά τις προσεχτικά μεθοδευμένες προσπάθειες της Ουάσινγκτον να πείσει για τα «φιλειρηνικά» της αισθήματα, η πραγματικότητα αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα σκληρό επικριτή. Στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στην επιφάνεια, αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ είχαν διασπείρει, και σε πολλές περιπτώσεις διατηρούν ακόμη και σήμερα, πυρηνικά όπλα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, με αιχμή του δόρατος την Ιαπωνία.

(σελ: 45)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ