Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΣΣΗΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων

Αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τον αγώνα τους δηλώνουν φορείς και κάτοικοι της Ασσήρου Θεσσαλονίκης, που για τρίτη μέρα σήμερα συνεχίζουν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, απαιτώντας ξεκάθαρη δέσμευση ότι δε θα γίνει στην περιοχή εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. Παράλληλα, προβάλλουν και αιτήματα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ με τη δημιουργία των αναγκαίων έργων υποδομής ώστε να σταματήσει η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Χτες, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Μενεμένης, οι κάτοικοι επέτρεψαν την είσοδο στο ΧΥΤΑ απορριμματοφόρων του δήμου που μετέφεραν τα σκουπίδια της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.

Η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε προχτές παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων, ομόφωνα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) τοποθετήθηκε για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, όμως απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και παρέπεμψε να συζητηθεί στο ΔΣ του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης (ΣΟΤΑΘ). Φορείς και κάτοικοι της Ασσήρου ζητούν άμεση σύγκληση του ΔΣ του ΣΟΤΑΘ, την οποία αρνείται ο πρόεδρός του Γ. Ζουρνάς, καταγγέλλοντας τους κατοίκους ότι «λειτουργούν εκβιαστικά». Μάλιστα ο Γ. Ζουρνάς, που βάφτισε το εργοστάσιο καύσης σε εργοστάσιο «μηχανικής διαλογής ενεργειακής αξιοποίησης», χτες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χαρακτήρισε τους κατοίκους «υποκινούμενους» και προέβλεψε ότι «νουνεχείς παράγοντες της Ασσήρου θα τους πείσουν να σταματήσουν τον αποκλεισμό». Στο μεταξύ, η εισαγγελία, αντί να εξετάσει τις καταγγελίες για την παράνομη ταφή τοξικών υγειονομικών αποβλήτων, ανέλαβε να «νουθετήσει» τους αγωνιζόμενους κατοίκους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που νυχθημερόν βρίσκονται στο μπλόκο, καλώντας την αστυνομία να επέμβει για να ανοίξει ο δρόμος για το ΧΥΤΑ.

Το ΚΚΕ, που καθημερινά βρίσκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων, καλεί την κυβέρνηση να αποκλείσει οποιαδήποτε σκέψη για χρήση αστυνομικής βίας. Στο χώρο της κινητοποίησης παραβρέθηκε χτες το βράδυ η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

Φαίνεται πως το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά συνδέεται άμεσα με τις μπίζνες συγκεκριμένων επιχειρηματιών που έχουν μπει στο χώρο της καύσης των απορριμμάτων μετά το πράσινο φως από την ΕΕ που χρηματοδοτεί και προκρίνει τέτοιες περιβαλλοντοκτόνες δράσεις για να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ