Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στο στόχαστρο το επαναστατικό κίνημα

Διαδικασία ανακρίσεων ξεκινάει για τον ΓΓ του Κολομβιάνικου ΚΚ και άλλων στελεχών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σε μία καταφανή προσπάθεια αντιστροφής της κοινής γνώμης και συνάμα πολιτικής δίωξης ο γενικός εισαγγελέας της Κολομβίας, Αλεχάντρο Ορντενιός, επιβεβαίωσε χτες ότι ανοίγει ο φάκελος της υπόθεσης «των σχέσεων των πολιτικών με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)», γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη διώξεων κατά στελεχών του Κολομβιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος και άλλων πολιτικών.

Πρόκειται για μία υπόθεση που στηρίζεται αποκλειστικά στα υποτιθέμενα ευρήματα των υπολογιστών του δολοφονηθέντος ηγετικού στελέχους των FARC Ραούλ Ρέγιες, και σημαίνει την έναρξη προανακριτικής διαδικασίας ενάντια στον ΓΓ του Κολομβιάνικου ΚΚ, Χάιμε Καϊσέδο (και δημοτικό σύμβουλο της πρωτεύουσας Μπογκοτά), στους γερουσιαστές του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου - PDA (της συμμαχίας που συμμετέχει και το ΚΚ) Γκλόρια Ινιές Ραμίρες και Γουίλσον Μπόρχα και τον Χόρχε Ενρίκε Ρομπλέδο. Επίσης κατά της γεροσιαστή του Φιλελεύθερου Κόμματος Πιεδάδ Κόρντοβα, που έχει μεσολαβήσει πολλές φορές για να υπάρξει μονομερής απελευθέρωση κρατουμένων από τους αντάρτες των FARC.

Σε δηλώσεις του ο Χάιμε Καϊσέδο κατήγγειλε τον ανήθικο τρόπο των διώξεων που έγινε μέσω των ΜΜΕ, καθώς επισήμως δεν έχει επιδοθεί σε κανέναν από τους εμφανιζόμενους ως «διωκόμενους πολιτικούς» κλήτευση του εισαγγελέα ή οποιασδήποτε άλλης αρχής, ενώ τόνισε ότι κάθε ενέργεια του Κομμουνιστικού Κόμματος και των στελεχών του «σε αντίθεση με τις παράνομες ενέργειες διαφόρων υπηρεσιών του κράτους είναι καταφανείς και ανοικτές σε όλους, με το επαναστατικό ήθος που διαπνέει τόσο εμένα όσο και τα στελέχη του Κόμματος».

Οι διώξεις δεν είναι ούτε χρονικά τυχαίες καθώς λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο όπου η χώρα και ο ίδιος ο Ουρίμπε κλυδωνίζεται από σκάνδαλα, όπως των σχέσεων του ίδιου αλλά και στελεχών του κόμματός του με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, τις «πυραμίδες» και φυσικά το σκάνδαλο με «πλαστές ταυτότητες», όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις δολοφονούσαν αγρότες ή άλλους αθώους και τους παρουσίαζαν ως «μέλη των FARC» ενόσω συνεχίζονται οι διαδικασίες για προσφυγή σε δημοψήφισμα για τρίτη θητεία του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε. Εξάλλου πριν από μερικές μέρες απελάθηκε από το Μεξικό, με πολύ σκοτεινές διαδικασίες, ο ακαδημαϊκός του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κολομβίας δρ Μιγκέλ Ανχελ Μπελτράν, ο οποίος επίσης κατηγορείται «για σχέσεις με τις FARC».

Επίσημο αίτημα καταδίκης της Κολομβίας κατέθεσε η κυβέρνηση του Εκουαδόρ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσον αφορά τη δολοφονία του Φράνκλιν Αϊσάγια, κατά την παράνομη εισβολή της σε έδαφος του Εκουαδόρ την 1η Μάρτη 2008 όπου δολοφονήθηκε ο ηγέτης των FARC, Ρ. Ρέγιες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ