Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Αποθρασύνονται με τις πλάτες της ΕΕ

Απαιτούν να ακινητοποιούν τα πλοία τους όσο και όποτε θέλουν, αξιώνοντας μάλιστα, το διάστημα αυτό, να επιδοτεί το κράτος τους μισθούς των ναυτεργατών!

Την κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης δρομολόγησης των ακτοπλοϊκών πλοίων και την επιδότηση των μισθών των ναυτεργατών όσο θα είναι ακινητοποιημένα τα πλοία, αξιώνουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, οι οποίοι με σημαία τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την υπεράσπιση της κερδοφορίας τους έχουν κηρύξει την έφοδο στα εναπομείναντα ναυτεργατικά δικαιώματα και απειλούν με ακρωτηριασμό τη χώρα!

Οι αξιώσεις αυτές περιέχονται σε επιστολή της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, την οποία έστειλε προς το ΥΕΝ και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποδεικνύοντας ακριβώς ότι οι εφοπλιστές το θράσος τους για να εκφράζουν τέτοιες εξωφρενικές απαιτήσεις το αντλούν τόσο από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, την οποία συνεπικουρεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα φερέφωνά τους στην πλειοψηφία της ΠΝΟ.

Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές θεωρούν δεδομένο ότι «η υποχρεωτική δεκάμηνη απασχόληση των ναυτικών ακόμη και κατά το διάστημα αργίας του πλοίου βαίνει προς κατάργηση σύμφωνα και με την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης»! Και για το λόγο αυτό όπως αναφέρουν, «προτείνουμε και υποστηρίζουμε την κατάργηση της υποχρεωτικής δρομολόγησης 10 και 7,5 μηνών για τα συμβατικά και τα ταχύπλοα πλοία αντίστοιχα και την επιδότηση των μισθών των ναυτικών για το διάστημα αργίας του πλοίου έως και τη συμπλήρωση του δεκάμηνου ετησίως»!

Στην ίδια επιστολή, συνεχίζοντας την πρόκληση σημειώνουν: «Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση της Ελληνικής Ακτοπλοΐας, ώστε να μην αναγκασθούμε να αντιμετωπίσουμε εκατοντάδες ανέργους και απλήρωτους ναυτικούς από την απευκταία πτώχευση πλοιοκτητριών ακτοπλοϊκών εταιρειών».

Τσεπώνουν εκατομμύρια ευρώ

Την ίδια στιγμή που διατυπώνουν τέτοιου είδους αξιώσεις, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές «μπουκώνονται» με εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό χρήμα από τους φορολογούμενους εργαζόμενους της χώρας ως επιδότηση με το «κόλπο» των «άγονων» γραμμών και έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε κάθε ναυτεργατική κατάκτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ «κλαίγονται», μόνο για φέτος, την τρέχουσα, δηλαδή, δρομολογιακή περίοδο θα τσεπώσουν περίπου 107 εκατομμύρια ευρώ!

Επίσης, παρά το σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί από τον «Ρ» εδώ και δύο βδομάδες, ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση από το ΥΕΝ σε πόσες ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν δοθεί δρομολόγια «άγονων» γραμμών με απευθείας ανάθεση, χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό, και ποια είναι τα ποσά που έχουν συμφωνηθεί να εισπράξουν οι εταιρείες γι' αυτές τις απευθείας αναθέσεις. Ταυτόχρονα, την ίδια ώρα που όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν μετατρέψει σε «κουρέλι» τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τρώγοντας από τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών, εξακολουθούν ακόμα και σε περίοδο κρίσης να καταγράφουν κέρδη.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους του 2008 τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της «Αττικα» στην οποία ανήκει και η ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ανήλθαν στα 22,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ ανακοίνωσε έσοδα ύψους 325,91 εκατ. ευρώ για το 2008, έναντι 316,31 εκατ. ευρώ το 2007. Η ΑΝΕΚ του Βαρδινογιάννη κατέγραψε κέρδη ύψους 52,3 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα δεινά για νησιώτες και ναυτεργάτες... (2012-08-21 00:00:00.0)
Προωθείται η επέκταση της «μαύρης» εργασίας (2009-10-15 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν νέα μέτρα σε βάρος ναυτεργατών και νησιωτών (2008-11-23 00:00:00.0)
Απλήρωτοι και σε συνθήκες γαλέρας (2008-07-04 00:00:00.0)
Απάντηση στην εφοπλιστική επιθετικότητα (2007-03-28 00:00:00.0)
Και με τη βούλα τα νέα προνόμια στους εφοπλιστές (2006-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ