Κυριακή 21 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τρεις σημαντικές δράσεις

Από τη Συνάντηση Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας
Από τη Συνάντηση Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας
Τρεις ξεχωριστές και σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα στη Ρωσία, η καθεμία ξεχωριστά από τις οποίες αναδεικνύει τις βλέψεις και τα συμφέροντα των χωρών που συμμετείχαν σ' αυτές και ιδιαίτερα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, σε ό,τι αφορά τους τομείς της οικονομίας, των εμπορικών συναλλαγών, αλλά και γενικότερων γεωστρατηγικών ζητημάτων. Οι συναντήσεις αυτές έρχονται λίγες βδομάδες πριν από τη Συνάντηση Κορυφής του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβένεφ, στη Μόσχα.

Ισχυρή στρατιωτική δύναμη της ΟΣΣΑ

Την Κυριακή 14 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η Συνάντηση Κορυφής της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), κατά την οποία οι ηγέτες της υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία των Συλλογικών Δυνάμεων Επιχειρησιακής Επέμβασης (ΣΔΕΕ), οι οποίες θα αποτελέσουν μιαν ισχυρή στρατιωτική δύναμη, όπου θα συμμετέχουν ολόκληροι στρατιωτικοί σχηματισμοί και θα ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της Ρωσίας να γίνει η ΟΣΣΑ ένα φιλορωσικό στρατιωτικό μπλοκ, που δε θα υστερεί σε στρατιωτική δύναμη από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τη συμφωνία υπέγραψαν μόνον οι 5 από τις 7 χώρες της ΟΣΣΑ και, συγκεκριμένα, η Αρμενία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία, η Ρωσία και το Τατζικιστάν, ενώ η Λευκορωσία και το Ουζμπεκιστάν αρνήθηκαν προς το παρόν τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Από τη φετινή Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
Από τη φετινή Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
Σε ό,τι αφορά το Ουζμπεκιστάν, ήταν γνωστή η διαφοροποίησή του στο συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και μερικούς μήνες. Ωστόσο, πρόβλημα προέκυψε με τη Λευκορωσία μετά τον εμπορικό «γαλακτοκομικό πόλεμο» Ρωσίας και Λευκορωσίας, όταν η Μόσχα στις αρχές Ιούνη απέκλεισε μια λίστα σχεδόν 1.300 γαλακτοκομικών προϊόντων της Λευκορωσίας, λέγοντας ότι παραβιάζονται οι νέοι κανόνες για τη συσκευασία που θεσπίστηκαν τον περασμένο χρόνο. Σημειώνεται ότι η Λευκορωσία εξάγει το 95% της παραγωγής της γαλακτοβιομηχανίας της στη Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή έφερε και την άρνηση του Μινσκ να συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής, αλλά και να καταγγείλει ως «άκυρη» τη συμφωνία που υπέγραψαν οι παραπάνω 5 χώρες.

Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Τη Δευτέρα συνεδρίασαν στο Εκατερίνμπουργκ, στα ρωσικά Ουράλια, οι ηγέτες των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Ρωσία, Κίνα, Καζαχστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, με παρατηρητές την Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και τη Μογγολία), ενός σχηματισμού που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια για θέματα ασφάλειας, αλλά έχει προσθέσει τα τελευταία χρόνια και ζητήματα εμπορίου και πολιτικής. Εκεί οι συμμετέχοντες στήριξαν τη ρωσική πρόταση για τη χρησιμοποίηση εθνικών νομισμάτων σε αμοιβαίες συμφωνίες και την εισαγωγή ενός κοινού νομίσματος για τον Οργανισμό. Τόνισαν ότι η τρέχουσα δομή του παγκόσμιου συστήματος νομισμάτων - όπου κυριαρχεί το αμερικανικό δολάριο ως το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα - δεν είναι ιδανική και η εμφάνιση νέων αποθεματικών νομισμάτων είναι αναπόφευκτη. Σημαντική θεωρείται και η ...προσφορά της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια ως δάνειο στα μέλη του Οργανισμού.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως στηρίζουν τις προσπάθειες για μια νέα ρωσο-αμερικανική Συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων που λήγει στις 5 Δεκέμβρη. Περιέγραψαν ως αμετάκλητη την πρόοδο προς έναν πολυπολικό κόσμο και ζήτησαν να δοθεί περισσότερη έμφαση στις περιφερειακές προσεγγίσεις στην εξέταση των παγκόσμιων στόχων. Πίεσαν, μάλιστα, τα Ηνωμένα Εθνη να βελτιώσουν το συντονιστικό τους ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις. Τέλος, υπογράμμισαν πως η διεθνής συνεργασία είναι το μοναδικό όπλο για την επίλυση των ζητημάτων της παγκόσμιας κοινότητας, συμπεριλαμβάνοντας θέματα Ενέργειας και ασφάλειας τροφίμων, κλιματικές αλλαγές και παγκόσμια οικονομική κρίση.

Συνάντηση BRIC και τα περί ...πολυπολικού κόσμου

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών που εντάσσονται στο BRIC, δηλαδή την άτυπη Ενωση που έχουν συνάψει η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, χώρες που θεωρούνται με αναδυόμενες ισχυρές οικονομίες. Εκεί, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι ο πλανήτης χρειάζεται ένα πιο διαφοροποιημένο διεθνές νομισματικό σύστημα. Μάλιστα, με το τελικό ανακοινωθέν, οι Πρόεδροι της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, της Κίνας Χου Ζιντάο, της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μονμοχάν Σινγκ, που εκπροσώπησαν τις χώρες τους στη Σύνοδο, σημείωσαν πως απαιτείται μια μεταρρύθμιση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων, ώστε να απεικονιστούν οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι χρειάζεται ένα σταθερό, προβλέψιμο και πιο διαφοροποιημένο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα - χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν στην κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου - και έκαναν έκκληση για μια πιο δημοκρατική και δίκαια «πολυπολική» παγκόσμια τάξη. Σημειώνεται, πάντως, πως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ρωσία έχουν ζητήσει την αντικατάσταση του αμερικανικού δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, από «καλάθι νομισμάτων» και έχουν προτείνει ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, πρόταση για την οποία η Κίνα έχει διατηρήσει τη ...σιωπή της.

Επανέλαβαν τις εκκλήσεις πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) σε διεθνείς οργανισμούς, όπως στην Παγκόσμια Τράπεζα ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ το τελικό κείμενο σημειώνει την ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, σε διαφοροποιημένους ενεργειακούς πόρους και διόδους μεταφοράς της Ενέργειας. Η επόμενη Σύνοδος καθορίστηκε για το 2010 στη Βραζιλία.


Κλ. ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ