Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
Το «μάρμαρο» πληρώνουν τα Ταμεία

Χαράτσι ύψους 55 περίπου εκατομμυρίων ευρώ θα φορτωθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, με αφορμή τη νέα γρίπη, τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται στη χώρα καθημερινά, ενώ αναμένεται έξαρση της γρίπης με την έλευση του φθινοπώρου.

Οπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) έχει έρθει σε επαφή με πέντε πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων για την προμήθεια 8 εκατομμυρίων εμβολίων, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 5 έως 9 ευρώ και το συνολικό κόστος αναμένεται να φτάσει τα 55 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το κόστος αυτό θα πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην ίδια κατεύθυνση αναφέρθηκε ότι νέα επιστημονική άποψη προκρίνει τον εμβολιασμό και των ηλικιωμένων με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου και η κυβέρνηση μελετά επίσης την κάλυψη του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ερωτήματα πέραν των άλλων προκαλεί το γεγονός ότι η χώρα θα προμηθευτεί την πρώτη παρτίδα των εμβολίων για τη νέα γρίπη (4 εκατομμύρια εμβόλια) στις 15 του Δεκέμβρη και η προμήθειά τους θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Γενάρη του 2010, ενώ αναμένεται έξαρση της γρίπης με την έλευση του φθινοπώρου το Σεπτέμβρη. Στο ερώτημα αν η χώρα θα προμηθευτεί τα εμβόλια ακόμα και αν στο μεταξύ έχει γίνει μετάλλαξη της γρίπης (οπότε τα συγκεκριμένα εμβόλια πιθανά δε θα προσφέρουν κάλυψη), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ακύρωση των παραγγελιών. Ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, ανέφερε ότι θα υπάρξει και αύξηση των αποθεμάτων των αντιικών φαρμάκων, ώστε να καλύπτουν το 20% του ελληνικού πληθυσμού. Οπως είπε, ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται κυρίως από ταξιδιώτες που θα έρθουν στη χώρα, είναι σχεδόν αναμενόμενη η διασπορά στην κοινότητα, και κυρίως απ' το Σεπτέμβρη που θα αρχίσουν τα μαθήματα στα σχολεία και πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας, ανιχνεύτηκαν τρία επιπλέον κρούσματα της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για παιδί, 14 ετών, αυστραλιανής καταγωγής, που ήρθε από την Αυστραλία, γυναίκα, 43 ετών, αυστραλιανής καταγωγής, που ήρθε από την Αυστραλία, και άντρα, 26 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα το οποίο ήρθε από τις ΗΠΑ. Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 70, απ' τα οποία τα 23 έχουν ιαθεί πλήρως. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Το 67% των κρουσμάτων αφορά ανθρώπους κάτω των 29 ετών, το 50% νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, 87% των κρουσμάτων αφορούν ταξιδιώτες από άλλες χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ και Αυστραλία, 13% μολύνθηκαν από στενή επαφή με ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, από τη μέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τη νέα γρίπη στο επίπεδο 6, μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 52.160 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 231 θανάτους. Τα περισσότερα κρούσματα ημερησίως καταγράφονται πλέον στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, στη Νότια Αμερική και Ωκεανία. Σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν 4.459 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με ένα καταγεγραμμένο θάνατο στη Μεγάλη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ