Σάββατο 27 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσφυγή του ΔΣΑ για τους αιγιαλούς

Παρέμβαση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας, έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ), με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο ΔΣΑ ζητάει την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης (υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας), με την οποία έγινε απευθείας παραχώρηση στους ΟΤΑ, με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.

Στην προσφυγή του, ο ΔΣΑ αναφέρει ότι ο αιγιαλός και η παραλία είναι κοινόχρηστα πράγματα εκτός συναλλαγής και συνεπώς επιβάλλεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και η ακώλυτη χρήση τους, αλλά και η απαγόρευση της αποκλειστικής χρήσης τους μόνο από περιορισμένο αριθμό πολιτών.

Ειδικότερα, για την απόφαση που παραχωρεί στους ΟΤΑ τους αιγιαλούς, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι με την υπουργική απόφαση δε διασφαλίζεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας αιγιαλού και παραλίας, δεν προβλέπεται η προστασία τους ως ευπαθών οικοσυστημάτων και αναιρείται ο κύριος προορισμός τους. Υπογραμμίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος για ικανοποίηση οικονομικών συμφερόντων και δίνει ιδιαίτερη σημασία σε διάταξη της απόφασης, που επιτρέπει την οποιαδήποτε περαιτέρω μεταβίβαση της απλής χρήσης από τους ΟΤΑ σε οποιονδήποτε τρίτο. Η διαχείριση, όμως, των εν λόγω κοινοχρήστων πραγμάτων, αναφέρει ο ΔΣΑ, ανήκει στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ