Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εντείνονται οι ελιγμοί και οι αντεγκλήσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των τριών συνυποψηφίων του Αχμαντινετζάντ στη μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων πρότεινε το Συμβούλιο των Φρουρών σε μια κίνηση, που εκτιμήθηκε ως ένας ακόμη ελιγμός του καθεστώτος να αποκλιμακώσει την ένταση. Ο Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί, όμως, όπως και ο εταίρος «μεταρρυθμιστής» Μεχντί Καρουμπί απέρριψαν την πρόταση, επιμένοντας στη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, αποτελούμενης από ειδικούς νομικούς και εκπροσώπους όλων των υποψηφίων, η οποία θα προχωρήσει σε συνολική επανακαταμέτρηση.

Ο Μουσαβί ζήτησε, επίσης, άδεια για συγκέντρωση μνήμης στους, επισήμως, 25 νεκρούς. Ιατρικές ανώνυμες πηγές υποστήριζαν, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί, ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι καθώς τα δημόσια νοσοκομεία είχαν εντολή να κηρύττουν νεκρούς από χειρουργικές επεμβάσεις όσους έρχονταν τραυματισμένοι από σφαίρες. Πάντως, σε συγκρούσεις με την αστυνομία κατέληξε και η συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή, και είχε λάβει άδεια.

Το Συμβούλιο των Φρουρών ανακοίνωσε ότι η ανακαταμέτρηση του 10% των ψήφων δείχνει ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία των προεδρικών εκλογών. Νωρίτερα, ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας του καθεστώτος, ο Χασεμί Ακμπάρ Ραφσαντζανί, πρόεδρος της επιτροπής Ειδικών και της επιτροπής Διαμεσολάβησης, ζήτησε «δίκαιη και ενδελεχή εξέταση όλων των παραπόνων», ενώ η επιτροπή Διαμεσολάβησης κάλεσε επισήμως το Συμβούλιο των Φρουρών «να συνεργαστεί σοβαρά με τους υποψηφίους». Σχολιάζοντας τις «εξελίξεις» μετά τις εκλογές, ο Ραφσαντζανί μίλησε για «συνωμοσία από ύποπτα στοιχεία που στοχεύουν στο διχασμό του ισλαμικού συστήματος και κλονισμό της λαϊκής εμπιστοσύνης σε αυτό».

Για «ηλίθιες παρατηρήσεις» ξένων ηγετών που «λειτουργούν σαν να μην έχουν δικά τους προβλήματα», έκανε λόγο ο Ανώτατος Πνευματικός ηγέτης, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «βεβιασμένες» τις δηλώσεις της G8 περί «σεβασμού του δικαιώματος έκφρασης», ενώ κατέστησε σαφές ότι η Τεχεράνη δεν προτίθεται να κλείσει τις ξένες πρεσβείες στη χώρα παρά την ένταση που επικρατεί, κυρίως με τη Βρετανία.

Χτες, μετά από συνομιλία του Ιρανού ΥΠΕΞ, Μοτακί, με τον Βρετανό ομόλογό του Μίλιμπαντ, αφέθηκαν ελεύθεροι πέντε από τους εννιά Ιρανούς υπαλλήλους της βρετανικής πρεσβείας, που κατηγορήθηκαν για «εμπλοκή στις μετεκλογικές αναταραχές». Ο Μοτακί χαρακτήρισε θετική τη δήλωση Μίλιμπαντ ότι η Βρετανία δεν επιδιώκει «ανάμειξη» στα εσωτερικά του Ιράν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προειδοποιητικά πυρά αμερικανικού αντιτορπιλικού στα Στενά του Ορμούζ (2017-01-10 00:00:00.0)
Πιέσεις για «τελική επίσημη» απάντηση της Τεχεράνης (2009-11-04 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι τόνοι (2009-09-10 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα ζητά ο Χαταμί (2009-07-21 00:00:00.0)
Σε κλίμα έντασης και παρεμβάσεων ανοίγουν οι κάλπες (2009-06-12 00:00:00.0)
Βιβλική καταστροφή (1997-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ