Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεγχος και φακέλωμα επικοινωνιών στο διαδίκτυο

Μαζί με το νόμο για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων, η κυβέρνηση - μέσω άλλης μιας «γνωμοδότησης» Σανιδά - ανοίγει το δρόμο για τον έλεγχο και το φακέλωμα των επικοινωνιών μέσω του διαδικτύου.

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που επιτρέπει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να ελέγχουν και να φακελώνουν τις επικοινωνίες στο Ιντερνετ, έχοντας απλώς υποψίες για κάποιο αδίκημα, αποτελεί εφαρμογή της πολιτικής και των μέτρων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για μια ακόμη φορά, ο εισαγγελέας Γ. Σανιδάς λειτουργεί ως υποχείριο των προϊσταμένων του κυβερνητικών και θεματοφύλακας των επιλογών του κεφαλαίου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτή η ενέργεια ακολουθεί το νόμο για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων. Ετσι, διαμορφώνουν τους όρους, ώστε να υλοποιηθεί η απαράδεκτη και τρομοκρατική κατεύθυνση της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που επιβάλλει την καταγραφή όλων των επικοινωνιών και την αποθήκευση των δεδομένων για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η αντιμετώπιση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής συνδέεται αναπόσπαστα με τη λαϊκή πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, των μονοπωλίων και της εξουσίας τους».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, όχι μόνο οι δικαστικές αρχές, αλλά και οι αστυνομικές θα μπορούν να ελέγχουν επικοινωνίες μέσω διαδικτύου, με το επιχείρημα της εξιχνίασης οποιουδήποτε αδικήματος (πλημμελήματος και κακουργήματος).

Οι δικαστικές και οι διωκτικές αρχές θα μπορούν να πληροφορούνται ποιος συνομίλησε με ποιον, τι ώρα κλπ. Οι εταιρείες τηλεφωνίας, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, οφείλουν να γνωστοποιήσουν τα ίχνη του «υπόπτου» στις αρχές, χωρίς να ζητείται έγκριση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το σκέλος της γνωμοδότησης που θεωρεί ανίσχυρο το Προεδρικό Διάταγμα 47/2005 κατά το σκέλος που επεκτείνει το απόρρητο των επικοινωνιών στο Ιντερνετ και στα εξωτερικά στοιχεία επικοινωνίας (αριθμός κλήσης, στοιχεία καλούντος και καλούμενου κλπ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ