Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Επεκτείνεται η παρακολούθηση και η συλλογή στοιχείων

Mέσα στο πλαίσιο που έχουν θεσπίσει τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και η ΕΕ και το οποίο περιορίζει συνεχώς τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, με στόχο την αποτροπή των αντιδράσεων από το λαϊκό κίνημα, κινείται και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας» που από χθες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλοι οι κάτοχοι καρτοκινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους στις εταιρείες από τις οποίες αγοράζουν τα κινητά τηλέφωνα.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε στην παρέμβασή του ότι πέρα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αφορά τον τομέα της παρακολούθησης και συλλογής προσωπικών δεδομένων και στοιχείων υπάρχει και το θέμα με τις κάμερες, οι οποίες αγοράστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και χρησιμοποιήθηκαν από τη ΝΔ για την παρακολούθηση, όχι μόνο της κυκλοφορίας, αλλά και των διαδηλώσεων. Επίσης, είπε, υπάρχει δηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο και για τη συλλογή στοιχείων DNA που καταργεί κάθε ατομική και συλλογική προστασία και γι' αυτό «είμαστε αντίθετοι με το συζητούμενο νομοσχέδιο που επεκτείνει την παρακολούθηση και τη συλλογή στοιχείων με πάρα πολλούς κινδύνους».

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι υπάρχουν χώρες, οι οποίες δεν έχουν αυτό το σύστημα παρακολούθησης των καρτοκινητών και είπε ότι ακόμα και εάν επεκταθεί το μέτρο αυτό σε όλη την Ευρώπη «θα ήταν αφελής κάποιος κακοποιός, εάν χρησιμοποιούσε το κινητό του ξαδέλφου του, του αδελφού του, του φίλου του ή ακόμα και το δικό του, όταν πρόκειται να κάνει κάποιο έγκλημα. Αφορά, ίσως, μόνο κάποια αδικήματα, τα οποία γίνονται εν βρασμώ ψυχής ή θα πρέπει ο κακοποιός να είναι πολύ ανόητος για να χρησιμοποιήσει το δικό του κινητό».

Κατήγγειλε ότι με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης διευκολύνεται η παρακολούθηση και, πολύ περισσότερο, όταν υπάρχει το προηγούμενο οι ιδιωτικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να παρακολουθούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και βασικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως έγινε με την υπόθεση των υποκλοπών.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Μεταφορών, Ε. Στυλιανίδης, ισχυρίστηκε ότι με την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών θα είναι εύκολος ο εντοπισμός της χρήσης των καρτοκινητών, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει τις έρευνες για διάφορα εγκλήματα. Είπε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης και ανέφερε ότι πλέον θα έχουν οι διωκτικές αρχές στα χέρια τους ένα ακόμα μέτρο που θα διευκολύνει το έργο τους.

Το νομοσχέδιο στήριξε επί της αρχής ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ