Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ μέσα στο καλοκαίρι

Ανταλλάγματα για να εφαρμόσουν την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ έδωσε χτες ο Αρης Σπηλιωτόπουλος στη Σύνοδο των προέδρων και αντιπροέδρων των ΤΕΙ

Κατάλογο ανταλλαγμάτων με προϋπόθεση την εμβάθυνση της εφαρμογής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα ΤΕΙ έδωσε, χτες, ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, στη Σύνοδο των προέδρων και αντιπροέδρων των ΤΕΙ που συνέρχεται στην Καβάλα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας είπε πως στα θερινά τμήματα της Βουλής θα ψηφιστεί νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ με βάση το οποίο λύνονται κατά βάση επουσιώδη λειτουργικά ζητήματα, όπως η διάρκεια εξαμήνου, η δυνατότητα στους προέδρους να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς και τις εξελίξεις των εκπαιδευτικών, ενιαίες θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού όπως ισχύει για τα Πανεπιστήμια. Ακόμα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ρύθμιση που θα δίνει δυνατότητα σε τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια να συνεργάζονται σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών. Πρόκειται για μέτρο που αποβλέπει στην επίλυση ζητημάτων που προκάλεσε η πολιτική ίδρυσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με βάση πελατειακά κριτήρια, όπως τμήματα - σφραγίδες, τμήματα που δεν έχουν φοιτητές. Εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομή εν ολίγοις δε λειτουργούν. Ακόμα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η εισαγωγή του θεσμού των ερευνητικών εργαστηρίων, δηλαδή η πιστοποίηση των εργαστηρίων των ΤΕΙ προκειμένου να μπορούν να συναλλάσσονται με επιχειρήσεις για ερευνητικά προγράμματα, να μπορούν να χρηματοδοτούνται από ερευνητικά πακέτα, να μπορούν να είναι εργαστήρια «παροχής υπηρεσιών» στους ιδιώτες.

Είναι φανερό και από τα παραπάνω πως επουσιώδη και συντεχνιακά ζητήματα βρίσκουν λύση και τεκμηριώνονται θεσμικά, τη στιγμή που τα τεράστια προβλήματα στα ΤΕΙ (από το θεσμό των έκτακτων καθηγητών που τείνει να γίνει ο κανόνας, την έλλειψη χρηματοδότησης και υλικοτεχνικής υποδομής, μέχρι την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, κλπ.) γιγαντώνονται και θα συνεχίσουν να γιγαντώνονται όσο προχωράει στην πράξη η εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ, που χτυπάει τόσο τα ΤΕΙ όσο και τα Πανεπιστήμια, κατακερματίζει και υποβαθμίζει τις σπουδές, προωθεί την πλήρη επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, βλέπει τους φοιτητές ως πελάτες...

Εξάλλου, τόσο οι πρόεδροι των ΤΕΙ όσο και η ηγεσία της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ παίζουν σταθερά το ρόλο του υποστηρικτή της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να έχουν ως αντάλλαγμα θεσμικές λύσεις σε συντεχνιακά ζητήματα. Ηδη, τα ΤΕΙ, συγκριτικά με τα Πανεπιστήμια, έχουν προχωρήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη διαδικασία της «αξιολόγησης», καθώς και πλευρές του νόμου - πλαισίου που τα Πανεπιστήμια ακόμα δεν έχουν ανοίξει. Στο πνεύμα αυτό, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε περιχαρής που έχει προχωρήσει η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ, που δεν είναι παρά μια μπανανόφλουδα για τους σπουδαστές καθώς τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή έχουν να κάνουν τόσο με την ανεργία όσο και με την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία, δηλαδή ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΕΑΕΚ τα επόμενα χρόνια στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που δεν είναι άλλες από την «αξιολόγηση», την προώθηση της επιχειρηματικότητας, την αναμόρφωση των σπουδών, την ενίσχυση της διά βίου κατάρτισης... Με άλλα λόγια, τα χρήματα που «τάζει» στους προέδρους των ΤΕΙ - και όχι μόνο - αφορούν σε πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες στο στενό πλαίσιο της εφαρμογής της διαδικασίας της Μπολόνια.

  • Σε δυναμική κινητοποίηση έξω από το χώρο όπου συνεδρίαζε η Σύνοδος προχώρησαν σπουδαστές μετά από κάλεσμα της ΠΚΣ, με συνθήματα ενάντια στη διαδικασία της Μπολόνια. Οταν οι νεολαίοι προσπάθησαν να πλησιάσουν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής που επιτέθηκαν απρόκλητα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ