Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σαλπάρει από το πρώτο λιμάνι της χώρας

Σήμερα η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο Φεστιβάλ του Πειραιά

Από τη χτεσινή συζήτηση στο Φεστιβάλ του Πειραιά
Από τη χτεσινή συζήτηση στο Φεστιβάλ του Πειραιά
Από το λιμάνι του Πειραιά σαλπάρει το 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» για το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα. Στα πανιά του με μεγάλα φωτεινά γράμματα αναγράφεται το φετινό του σύνθημα: «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Χτες ήταν η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στο πρώτο λιμάνι της χώρας, οι οποίες κορυφώνονται σήμερα με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Ο γνώριμος πια χώρος του πάρκου Δηλαβέρη για τρίτη συνεχή χρονιά ήταν ο τόπος που χτυπούσε η καρδιά της νεολαίας και της εργατικής τάξης του Πειραιά.

Από νωρίς το απόγευμα ως αργά το βράδυ, πλήθος από νεολαίους εργαζόμενους, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές είχε κατακλύσει το χώρο του Φεστιβάλ, ενώνοντας το αγωνιστικό του «παρών» με τους εργάτες της στεριάς και της θάλασσας που κατέφθασαν με τις οικογένειές τους από τις γειτονιές του Πειραιά. Αυτό το μαζικό «παρών» είναι και η απόδειξη πόσο βαθιές ρίζες έχει το ΚΚΕ και η νεολαία του σε αυτή την εργατούπολη, οι οποίες δυναμώνουν συνεχώς μέσα από τους ταξικούς αγώνες που αναπτύσσονται.

Ολος ο χώρος πίσω από το τουβλάδικο έχει γίνει βήμα ερασιτεχνικής δημιουργίας. Τα πλούσια θεματικά ταμπλό, όλη η διαμόρφωση του χώρου αναδείχνουν τη σκληρή δουλειά που κατέβαλαν οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες του Πειραιά. Οι λεζάντες των ταμπλό και το φωτογραφικό υλικό φέρνουν στο προσκήνιο αυτήν ακριβώς την ανωτερότητα του σοσιαλισμού απέναντι στο βάρβαρο, απάνθρωπο, εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Από τη μια πλευρά κυριαρχούν οι εικόνες από τη φτώχεια και εξαθλίωση, την ανεργία, τις οικονομικές κρίσεις, τα εγκλήματα του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης στους χώρους δουλειάς, τα αδιέξοδα της νεολαίας, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ξεριζώνουν ανθρώπους από τις εστίες τους...

Από την άλλη πλευρά κυριαρχεί το φως, η ελπίδα, το μήνυμα για τον κόσμο που θέλει και διεκδικεί η προοδευτική νεολαία, διαμηνύοντας με το τεράστιο ταμπλό ότι: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός». Εκεί παίρνουν και τη θέση τους ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά επιτεύγματα που κατόρθωσε η Σοβιετική Ενωση. Αναδεικνύεται μέσα από τα καλογραμμένα κείμενα η απάντηση που προβάλλουν οι κομμουνιστές απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η πλούσια συζήτηση για το σοσιαλισμό την οποία άνοιξε με την ομιλία του ο Φάνης Παρρής, από την Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανέφερε πώς ο σοσιαλισμός έλυσε στην ΕΣΣΔ σοβαρά λαϊκά προβλήματα και τόνισε το επίτευγμα ότι για πρώτη φορά εκεί εξαλείφθηκε ιστορικά η ανεργία.

Ακολούθησε συναυλία με τον Διονύση Τσακνή και η πρώτη μέρα έκλεισε με το λαϊκό γλέντι με τη μουσική του Δημήτρη Κοντογιάννη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζεται και σήμερα με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στις 9 το βράδυ. Ακόμα, σήμερα προγραμματίζονται οι εξής συναυλίες: 7.30 μ.μ. «Πιτς φυτίλι», 7.55 μ.μ. Νεανικό Συγκρότημα, 8.20 μ.μ. «revolt», 10 μ.μ. Πάνος Κατσιμίχας - Μάνος Ξυδούς, 12 τα μεσάνυχτα Σούλα Βαζούρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ