Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Συνεχίζουν ενάντια στη «μεταρρύθμιση της υγείας»

Από την τελευταία κινητοποίηση των φοιτητών Ιατρικής μαζί με τους υγειονομικούς φορείς
Από την τελευταία κινητοποίηση των φοιτητών Ιατρικής μαζί με τους υγειονομικούς φορείς
Σε συντονισμό του αγώνα τους προχωρούν οι φοιτητές της Ιατρικής σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στο σχέδιο «μεταρρύθμισης της υγείας», που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι προσανατολίζονται σε πανελλαδική κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη 7 του Νοέμβρη στην Αθήνα. Ηδη αποφάσεις έχουν παρθεί από σχολές σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα. Στο μεταξύ, σε συνάντηση που έγινε χτες με φοιτητές της Ιατρικής Αθήνας, όπου συμμετείχαν επίσης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας, Γ. Μπαμπινιώτης, ο γραμματέας του πανεπιστημίου και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, έριξε το «μπαλάκι» στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα της απόκτησης άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.

Ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση δήλωσε με σκόπιμη ασάφεια πως «θέση της κυβέρνησης είναι ότι το πτυχίο της Ιατρικής εξακολουθεί να παραμένει η προϋπόθεση της άσκησης του επαγγέλματος του ιατρού». Πρόσθεσε όμως ότι «μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις ορίζονται κάθε φορά από τη νομοθεσία του υπουργείου Υγείας», απαντώντας έτσι αρνητικά στο αίτημα των φοιτητών και των γιατρών να είναι το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για την άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.

Κατάληψη στη Λάρισα

Σε κατάληψη της σχολής τους προχώρησαν από χτες οι φοιτητές της Ιατρικής στη Λάρισα, αντιδρώντας, μεταξύ των άλλων, στις μεθοδεύσεις του υπουργείου Υγείας για εισαγωγή εξετάσεων πριν την είσοδο στην ειδικότητα και καθιέρωσης άσκησης πριν την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, όπως αυτά προβλέπονται στο περιβόητο σχέδιο μεταρρύθμισης «Υγεία για τον πολίτη».

Η κατάληψη, που θα συνεχιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και αποτελεί την απαρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων, αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση που συγκάλεσε ο Φοιτητικός Σύλλογος της Ιατρικής Σχολής. Αποφασίστηκε, επίσης, η συμμετοχή των φοιτητών της Σχολής στο συλλαλητήριο όλων των Ιατρικών Τμημάτων, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, η πραγματοποίηση νέας γενικής συνέλευσης του Συλλόγου την Τετάρτη και η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής.

Οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, ανάμεσα στα άλλα, διεκδικούν δημόσια, δωρεάν, ισότιμη, υψηλής ποιότητας υγεία για όλο το λαό, απόσυρση του συνόλου του νομοσχεδίου «Υγεία για τον πολίτη», δημόσια δωρεάν παιδεία, επαναφορά της μονιμότητας ως μοναδικής σχέσης εργασίας στο σύστημα υγείας, άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ και δημιουργία νέων, αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία. Εκφράζουν, δε, την αντίθεσή τους στον «προσωπικό γιατρό» (όπως προβλέπεται από τη «μεταρρύθμιση»), ζητώντας τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δημιουργία και στελέχωση Κέντρων Υγείας αστικού και περιφερειακού τύπου, ενίσχυση των υπαρχόντων νοσοκομείων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ