Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Αρχίζει «διάλογο» για την κρίση στον Τύπο

Στην ...έναρξη ενός διαλόγου - αγνώστου χρονοδιαγράμματος - με τη συμμετοχή των φορέων του χώρου των Μέσων Ενημέρωσης, κατέληξε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την οποία απασχόλησε χτες το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» και του ραδιοφωνικού σταθμού «CITY 99.5».

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, «αυτά τα προβλήματα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η κορυφή του παγόβουνου», αφού συνολικά στο χώρο της ενημέρωσης έχουμε «κίνητρα εθελούσιας εξόδου, απολύσεις, απλήρωτους εργαζόμενους». Συνέχισε σημειώνοντας πως «είναι φανερό ότι οι διεργασίες, παρότι επιταχύνονται από την οικονομική κρίση, έχουν την πηγή τους σε βαθύτερα αίτια», δηλαδή στο ότι «η ενημέρωση έχει γίνει εμπόρευμα, λειτουργεί με κριτήρια επιχειρηματικότητας», ενώ οι επιχειρηματίες επιδιώκουν «έλεγχο, χειραγώγηση της ενημέρωσης». Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι κεντρικό θέμα σήμερα είναι το «τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που σήμερα έχουν χάσει τη δουλειά τους», λέγοντας πως «πρέπει να παρθούν μέτρα για τη στήριξη των ανέργων για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, πάγωμα των δανείων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Εξίσου σημαντικό ζήτημα - σημείωσε - είναι το ότι σήμερα «αξιοποιούνται οι νέες εργασιακές σχέσεις για να προωθήσουν το μοντέλο του εργαζόμενου χωρίς συλλογικά δικαιώματα» καθώς και το «πώς εφαρμόζονται έστω και τα στοιχειώδη μέτρα για τον έλεγχο της πολυφωνίας», θυμίζοντας ότι «ακόμη και η αρχή της αναλογικότητας δεν τηρείται» και ότι «στα μη αρεστά κόμματα και ιδιαίτερα στο ΚΚΕ διατίθεται απαράδεκτα χαμηλός χρόνος». Ο Αχ. Κανταρτζής κατέληξε λέγοντας ότι «ο αγώνας στις σημερινές συνθήκες έχει να κάνει με τη στήριξη των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους», αλλά και με το «η ενημέρωση να μην είναι εμπόρευμα», σημειώνοντας ότι «αυτό σημαίνει αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «ειδικού νομοθετικού καθεστώτος» για το επάγγελμα των δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας ότι επ' αυτού πρέπει να ζητηθούν οι προτάσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφασίστηκε να κληθούν και να καταθέσουν εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, των περιφερειακών Ενώσεων Τύπου, οι εργοδοτικές οργανώσεις στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ