Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G8»
Κοινοί στόχοι με ανταγωνισμούς

Λ' ΑΚΟΥΙΛΑ.--

Με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση να σοβεί, τις αντιθέσεις να έχουν κορυφωθεί και υπό την προστασία χιλιάδων αστυνομικών ξεκίνησαν χτες στη σεισμόπληκτη Λ' Ακουιλα οι τριήμερες εργασίες της «ομάδας των 8» (G8), με τη συμμετοχή των ηγετών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και φυσικά της Ιταλίας. Πάντως εκτός των 8 ηγετών, τη Σύνοδο παρακολουθούν και οι ηγέτες της Βραζιλίας και της Ινδίας, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας αναγκάστηκε να αναχωρήσει εσπευσμένα πριν καν την έναρξη των εργασιών, εξαιτίας των ταραχών που είναι σε εξέλιξη στην επαρχία Ζινζιάνγκ. Επίσης παραβρίσκεται ο πρόεδρος της Λιβύης, Μ. Καντάφι.

Την ανεργία αναδεικνύουν ως σημαντικότερο κίνδυνο για την κοινωνική σταθερότητα οι ηγέτες της «G8» καθώς στην κοινή διακήρυξή τους για την Οικονομία αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις αγορές εργασίας μπορούν να ξαναθέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα». Σπεύδουν δε να προκαταβάλλουν τις λαϊκές αντιδράσεις τονίζοντας ότι παρότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη είναι πλέον εμφανείς οι πρώτες θετικές ενδείξεις σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιώντας συνάμα οργανισμούς και κυβερνήσεις ότι η κρίση δεν έχει περάσει. Οι προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστούν, αναφέρεται στη διακήρυξη και προστίθεται ότι έφτασε ο καιρός για την εκπόνηση στρατηγικών εξόδου, καθώς τα πακέτα στήριξης οδήγησαν σε έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Επίσης οι της «G8» κηρύσσουν τον πόλεμο στους παραδείσους της φοροδιαφυγής, προαναγγέλλοντας τη λήψη μέτρων κατά των χωρών που δε σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς για τη δημοσιονομική διαφάνεια. Οσον αφορά στο πετρέλαιο, κάλεσαν τις χώρες εξαγωγείς, αλλά και τις χώρες καταναλωτές να βελτιώσουν τη διαφάνεια και να προχωρήσουν σε διάλογο, ώστε να μειωθεί η υπερβολική αστάθεια της αγοράς. Πάντως η ρωσική πλευρά τόνισε ότι θεωρεί δίκαιη μία τιμή γύρω στα 70 έως 80 δολάρια.

Παρά ταύτα, στη σύνοδο δε θα συζητούνταν το λεπτό ζήτημα αντικατάστασης του δολαρίου με άλλο νόμισμα αναφοράς, όπως είχε ζητήσει η Κίνα, μία πρόταση που και η Ρωσία έβλεπε μάλλον θετικά, αν και τα γερμανικά ΜΜΕ επιμένουν ότι ενδεχομένως το ζήτημα θα συζητηθεί. Τέλος, οι χώρες της «G8» τάσσονται ακόμη, όπως αναφέρουν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα, υπέρ της «ισορροπημένης και περιεκτικής» ολοκλήρωσης μέσα στο 2010 των συνομιλιών του γύρου της Ντόχα για το παγκόσμιο εμπόριο, οι οποίες παραμένουν παγωμένες για μεγάλο διάστημα.

Ενα ακόμη ζήτημα στην ατζέντα των συνομιλιών της «G8» είναι και το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, αλλά καμία ουσιαστική συζήτηση δεν αναμένεται, καθώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας και του σχεδίου Συμπερασμάτων έχει απαλειφθεί κάθε αναφορά για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων κατά 50% έως το 2050, εξαιτίας της κρίσης. Πάντως γενικά οι ισχυροί δεσμεύονται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να υπάρξει μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Διαμαρτυρίες

Διαμαρτυρίες διαφόρων οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν χτες στην Ιταλία κατά της συνόδου της «G8». Σε μια προσπάθεια να κρεμάσουν ένα πανό στην Πιάτσα ντι Σπάνια συνελήφθησαν πέντε διαδηλωτές (ανάμεσα στους οποίους και ένας Ελληνας). Επιπλέον, το πρακτορείο ειδήσεων «ANSA» μετέδωσε πως η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τέσσερις Ολλανδούς που κινούνταν προς την Λ' Ακουιλα όπου διεξάγεται η Σύνοδος με κράνη, μάσκες οξυγόνου και ρόπαλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ