Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Ομπάμα - Ζιουγκάνοφ

Η συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας, το ΝΑΤΟ, η αντιπυραυλική «ασπίδα», το αντικομμουνιστικό ψήφισμα και η στάση απέναντι στην Κούβα τέθηκαν στο τραπέζι

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα στις 7 Ιούλη στη Μόσχα.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε στους δημοσιογράφους πως «υπενθύμισα στον Πρόεδρο Ομπάμα πως οι δύο προηγούμενες δομικές κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος τελείωσαν με δύο παγκόσμιους πολέμους. Και σήμερα πολλά εξαρτιόνται από τις σοφές και συμφωνημένες ενέργειες των παγκόσμιων δυνάμεων, ώστε ο κόσμος να μη βρεθεί στα βάθη της παγκόσμιας καταστροφής. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικός ο διάλογος Ρωσίας και ΗΠΑ, κι όχι η συνέχιση της πολιτικής μετωπικής σύγκρουσης, που ακολουθούσε η προηγούμενη ηγεσία του Μπους».

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα «στη συζήτηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε πως οι κομμουνιστές θα υπερασπιστούν με σταθερότητα τα εθνικο - κρατικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας τους».

Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε σχετικά στους δημοσιογράφους: «Σήμερα ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει την ευκαιρία να κάνει το βήμα προσέγγισης της Ρωσίας: να παραιτηθεί από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, από την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, να σκεφτεί πώς από κοινού θα βρεθούν απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις του σήμερα. Τα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η διάδοση των πυρηνικών όπλων, ο αγώνας κατά της φτώχειας, της πείνας, των νοσημάτων είναι τέτοια, που δεν μπορεί να τα λύσει μόνη της ακόμη κι η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε πως θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και εκδήλωσε την κατανόησή του στην ανησυχία μας. Σε ό,τι αφορά το να σταματήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η αντίδραση του Ομπάμα στα επιχειρήματά μας ήταν, κατά την άποψή μου, θετική».

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον Ομπάμα, έθιξε το ζήτημα του πρόσφατου αντικομμουνιστικού ψηφίσματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου εκτός από τις χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν ακόμη οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς. Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ χαρακτήρισε «προσβλητικό για τη Ρωσία» αυτό το ψήφισμα που ταυτίζει την ΕΣΣΔ με τη φασιστική Γερμανία και δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο οι παγκόσμιοι ηγέτες να περνούν δίπλα από αυτό το γεγονός: της προσπάθειας εξίσωσης της χώρας - νικήτριας με τους ναζιστές». Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως κατά τη γνώμη του, ΗΠΑ και Ρωσία, ως χώρες νικήτριες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, από κοινού θα έπρεπε να απορρίπτουν ανάλογα αισχρά ψηφίσματα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο «εάν θέλει πραγματικές αλλαγές» να σταματήσει τον αποκλεισμό της Κούβας, «κλείνοντας αυτή την επονείδιστη σελίδα της Ιστορίας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανετη η επικράτηση του «διαδόχου» (2008-03-04 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Ζιουγκάνοφ (2007-09-22 00:00:00.0)
Απάντηση στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας (2007-06-19 00:00:00.0)
Νέα επίθεση κατά του ΚΚΡΟ (2006-04-16 00:00:00.0)
«Μαγειρέματα» Κρεμλίνου (2003-12-12 00:00:00.0)
Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ στην «ΓΚΑΖΠΡΟΜ» (2003-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ