Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανετη η επικράτηση του «διαδόχου»

Σημαντική ενίσχυση του ΚΚΡΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας με καταμετρημένο το 99,5% ψηφοδελτίων, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας από τον πρώτο γύρο, αφού συγκεντρώνει το 70,23% των ψήφων (51.940.599), περίπου 1% λιγότερο απ' ό,τι το 2004 είχε συγκεντρώσει ο Β. Πούτιν. Δεύτερος ακολουθεί ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, με ποσοστό 17,76% (13.131.993 ψήφους). Ο λαϊκιστής κι εθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι συγκεντρώνει το 9,37% (6.930.340 ψήφους) κι ο Αντρέι Μπογκντάνοφ το 1,29% (965.567 ψήφους).

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή στις εκλογές ήταν και πάλι γύρω στο 64% κι όχι πάνω από 70% όπως επιδίωκε όλο το τελευταίο διάστημα το Κρεμλίνο. Επίσης, βρέθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι ζήτησαν και πήραν από τις εκλογικές επιτροπές «δελτίο συμμετοχής» χωρίς όμως να ψηφίσουν, κάτι που σύστηνε το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ.

Πρώτες εκτιμήσεις του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, ανέφερε ότι «διπλασιάσαμε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Στα μεγάλα επιστημονικά και βιομηχανικά κέντρα μάς ψήφισε γύρω στο 30% με 35% των ψηφοφόρων. Σε μερικές πόλεις μέχρι και το 40%. Θεωρώ πως το αποτέλεσμα των εκλογών, στο φόντο της προεκλογικής καμπάνιας που πραγματοποιούσε η εξουσία χωρίς παρουσίαση προγραμμάτων, με περιορισμό των τηλεοπτικών συζητήσεων, ήταν εντελώς ικανοποιητικό».

Ταυτόχρονα ο ίδιος κατήγγειλε νοθεία, που όπως είπε, σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας πήρε «ολοκληρωτικό και μαζικό χαρακτήρα» υπέρ του επίσημου υποψηφίου.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ