Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προκλητική επιδρομή στο Εκουαδόρ

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κολομβίας δολοφόνησαν τον ηγέτη των ανταρτών Ραούλ Ρέγιες

Ο δολοφονημένος ηγέτης των FARC-EPΡαούλ Ρέγιες

Associated Press

Ο δολοφονημένος ηγέτης των FARC-EPΡαούλ Ρέγιες
ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΙΤΟ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η διάχυση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Λατινική Αμερική, που εδώ και καιρό επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με όχημα την Κολομβία, φαίνεται να συγκεκριμενοποιείται σταδιακά... Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο κολομβιανός στρατός με εμφανή υποστήριξη των ΗΠΑ, προχώρησε στη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας -Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), Ραούλ Ρέγιες, στο έδαφος του Εκουαδόρ (Ισημερινού). Και αυτό σε μια περίοδο που οι αντάρτες πρόσφατα απελευθέρωσαν 6 πολιτικούς που κρατούσαν.

Η δολοφονία του Ρέγιες, αλλά και 16 ακόμη μελών των FARC-EP έγινε την «ώρα που κοιμούνταν και δεν προηγήθηκε μάχη» σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, που συμπληρώνει ότι έγινε στη ζούγκλα σε μικρή απόσταση εντός του εδάφους του, ενώ υπήρξε και παραβίαση του εναέριου χώρου τουλάχιστον σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Χαρακτηριστικό της επίθεσης και της χερσαίας επιχείρησης που ακολούθησε, είναι ότι ο κολομβιανός στρατός πήρε το πτώμα του Ρέγιες και του Χουλιάν Κονράδο (μέλους της Κεντρικής Διοίκησης του αντάρτικου, διανοούμενου και μουσικοσυνθέτη της οργάνωσης με το αληθινό όνομα Γκιγιέρμο Ενρίκε Τόρρες). Επίσης δολοφόνησαν εν ψυχρώ πυροβολώντας τους στην πλάτη άλλους 15 αντάρτες τραυματίες, ώστε «να δείξουν ότι προσπαθούσαν να δραπετεύσουν». Επίσης, σύμφωνα με αποκλειστικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αμυνας του Εκουαδόρ, «η επίθεση στο προσωρινό κατάλυμα των FARC-EP, μέσα στη ζούγκλα έγινε από πολεμικά ελικόπτερα από το Νότο προς το Βορρά και επρόκειτο για κανονικό βομβαρδισμό», ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων πραγματοποιήθηκε στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σε ανακοίνωσή της η αντάρτικη οργάνωση επιβεβαιώνει τη δολοφονία των στελεχών της και ανταρτών και δηλώνει ότι δε θα επηρεάσει την προσπάθεια για την ανθρωπιστική ανταλλαγή, κρατουμένων.

Ανακλήσεις διπλωματών Εκουαδόρ και Βενεζουέλας

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της είδησης της δολοφονίας του Ραούλ Ρέγιες ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, διέταξε έρευνα για το συμβάν και όταν έγιναν γνωστά τα πραγματικά περιστατικά διέταξε την ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με την Κολομβία, την απέλαση του πρεσβευτή της και ζήτησε την άμεση σύγκληση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Η κυβέρνηση της Κολομβίας, που «δικαιολογήθηκε» υποτίθεται για την επέμβαση με το γνωστό επιχείρημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», συνέχισε τις προκλήσεις υποστηρίζοντας χτες ότι από την κατάσχεση των υπολογιστών(;) του Ρέγιες, προκύπτει πως υπήρχε συνεργασία των ανταρτών με τον Κορέα! Ο Κορέα απάντησε ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας είναι «μαφιόζος» και «προστάτης των ναρκεμπόρων και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών», συγκάλεσε χτες έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και είχε συνεχείς επαφές με ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, του ΟΑΚ και του Mercosur δηλώνοντας ότι «θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, χαρακτηρίζοντας την Κολομβία ως «κράτος-τρομοκράτη» και «Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής» διέταξε την Κυριακή τη μετακίνηση στρατού στα σύνορα με την Κολομβία και επίσης ανακάλεσε τους διπλωμάτες του από την κολομβιανή πρωτεύουσα. Προειδοποίησε τον Κολομβιανό πρόεδρο ότι παραβίαση του εδάφους της Βενεζουέλας θα αποτελούσε αιτία πολέμου. Αντίδραση που για τις ΗΠΑ ήταν «παράξενη»... και απλά δήλωσαν ότι «παρακολουθουν τα γεγονότα». Εντονα καταδικαστικές ήταν οι αντιδράσεις πολιτικών της Κολομβίας, της Αργεντινής και της Χιλής και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι ο Ρέγιες ήταν σε επαφή με τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Ραούλ Ρέγιες

Ο Λουίς Εντγκαρ Ντεβία Σίλβα γνωστός στο ανταρτικό ως Ραούλ Ρέγιες, γεννήθηκε στην πόλη Λα Πλάτα της επαρχίας Ουίλα στις 30 Σεπτεμβρίου 1948. Ηταν μέλος της Γραμματείας των FARC, και επικεφαλής του αντάρτικων οργανώσεων του Νότιου Μπλοκ. Ηταν ο κύριος εκπρόσωπος και διαπραγματευτής της αντάρτικης οργάνωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδίκη της απαράδεκτης σύλληψης μέλους του ΚΚ Χιλής με χαλκευμένο κατηγορητήριο (2010-11-17 00:00:00.0)
Αλβαρο Ουρίμπε (2009-08-02 00:00:00.0)
Τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές όχι οι λαοί (2008-07-29 00:00:00.0)
Δε δικαιολογείται η επίθεση από την Κολομβία (2008-07-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι προκλήσεις και η επιθετικότητα (2008-03-27 00:00:00.0)
Καταδικάζει τη δολοφονία του Ραούλ Ρέγιες (2008-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ