Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Νέος γύρος κυρώσεων στο Ιράν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χτες το βράδυ - σχεδόν ομόφωνα - έναν νέο γύρο κυρώσεων εναντίον του Ιράν, επιδιώκοντας έτσι να ασκηθούν νέες πιέσεις στην Τεχεράνη για την άρνησή της να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Υπέρ των κυρώσεων ψήφισαν 14 χώρες, δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και εννέα μη μόνιμα. Δεν υπήρξαν αρνητικές ψήφοι, ενώ απείχε η Ινδονησία που είναι μη μόνιμο μέλος.

Την πρόταση για το νέο γύρο κυρώσεων είχαν καταθέσει η Βρετανία και η Γαλλία. Αρχικά, η Νότια Αφρική, η Λιβύη, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, όλες μη μόνιμα μέλη, είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων από τη στιγμή που το Ιράν συνεργάζεται στενά με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιτρέποντας τον έλεγχο των εγκαταστάσεών του.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, Μοχάμαντ Κχαζί, μιλώντας στους συμμετέχοντες του Συμβουλίου Ασφαλείας λίγο πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σημείωσε ότι η ιρανική κυβέρνηση δε θα συμμορφωθεί με τις «παράνομες ενέργειες» ενάντια στο «ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ