Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υποκριτικός θόρυβος για τα «επαγγελματικά δικαιώματα»

Με διάφορες αφορμές έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα της έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων για τα «επαγγελματικά δικαιώματα» στις ειδικότητες που εκκρεμούν, οι περισσότερες από τις οποίες είναι στα ΤΕΙ. Βέβαια, στη συζήτηση που ανοίγει περί δικαιωμάτων, περισσεύει η υποκρισία, αφού όσοι κάνουν θόρυβο τώρα για τα «επαγγελματικά δικαιώματα», την ίδια ώρα βάζουν πλάτη στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που αποσυνδέουν πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα και τσακίζουν συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης, αυτό που ονομάζουν «επαγγελματικά δικαιώματα», στην ουσία είναι μια φιλολογική περιγραφή του πού μπορεί να δουλέψει ένας απόφοιτος, χωρίς να εξασφαλίζεται τίποτα για τους όρους εργασίας του και για τα δικαιώματά του ως εργαζόμενου.

Προχτές ωστόσο, συνεδρίασε η επιτροπή που έχουν στήσει για αυτό το θέμα οι πρόεδροι των ΤΕΙ (συμμετέχουν και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων πτυχιούχων των ΤΕΙ, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εκπαιδευτικών ΤΕΙ) και διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση έκδοσης των διαταγμάτων, με ευθύνη - όπως λέει - των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει στα τέλη Αυγούστου και κάνει λόγο για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Ρύθμιση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ υπάρχει όμως και στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτή (άρθρο 18), για όσα Τμήματα ΤΕΙ ιδρύονται στο εξής η περιγραφή για το πού μπορούν να δουλέψουν οι απόφοιτοί τους θα περιλαμβάνεται στο διάταγμα της ίδρυσής τους, ενώ για τα υπάρχοντα Τμήματα τα αντίστοιχα διατάγματα θα εκδίδονται στο εξής με πρόταση του υπουργείου Παιδείας, χωρίς να εμπλέκονται άλλα υπουργεία όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Στην παραπάνω ρύθμιση αντέδρασαν τα Πολυτεχνεία και το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), ζητώντας ένα ενιαίο πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες των μηχανικών «βάσει προσόντων και κυρίως με διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης». Ομως και μόνο η υιοθέτηση της ορολογίας περί «προσόντων» παραπέμπει ευθέως στα κείμενα και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες αυτό που θα μετράει για να εργαστεί κανείς δε θα είναι το πτυχίο του, αλλά τα προσόντα που θα πιστοποιούνται με διάφορους τρόπους και τελικά θα τα κρίνει η αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ