Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Αντιδράσεις στη ρότα της συγκάλυψης

Σπέρνοντας αυταπάτες ότι δήθεν το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή, εξισώνει τα ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων δηλώνουν ότι θίγονται τα πανεπιστήμια από διατάξεις του νομοσχεδίου και ζητούν αναβολή της ψήφισής του μέχρι τον Σεπτέμβρη, για να καταθέσουν τεκμηριωμένες προτάσεις. Αυτό αποφάσισαν χτες ομόφωνα οι Πρυτάνεις των πανεπιστημίων σε έκτακτη Σύνοδό τους για το θέμα. Νωρίτερα, είχαν συνέλθει σε κοινή σύσκεψη οι διοικήσεις Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών μαζί με το ΤΕΕ, προκειμένου να «υπερασπιστούν» τα κεκτημένα τους, δηλαδή τη σαφή οριοθέτηση του ρόλου των πολυτεχνείων και των ΤΕΙ, και το ρόλο του ΤΕΕ στην πιστοποίηση των πτυχίων ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι πρυτάνεις σπέρνουν αυταπάτες ότι δήθεν προωθείται η εξίσωση των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια, τη στιγμή που το νομοσχέδιο ικανοποιεί μεν κάποια συντεχνιακά αιτήματα των εκπαιδευτικών και των Διοικήσεων των ΤΕΙ, ωστόσο όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τα ΤΕΙ αλλά είναι ενταγμένο μέχρι το μεδούλι στην πολιτική εμβάθυνσης της διαδικασίας της Μπολόνια, στην πολιτική δημιουργίας μιας κοινής αγοράς ανώτατης εκπαίδευσης με πληθώρα διαβαθμισμένων - κατηγοριοποιημένων πτυχίων και ιδρυμάτων. Αλλωστε, στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η δημιουργία μιας μικρής ελίτ ιδρυμάτων που θα παράγουν επιστήμονες και ενός πλήθους υποβαθμισμένων πανεπιστημίων, Τμημάτων και ΤΕΙ που θα «παράγουν» αποφοίτους ευέλικτους και μισοκαταρτισμένους, των οποίων τα «προσόντα» δεν θα αναγνωρίζονται από το πτυχίο τους, αλλά μέσα από πιστοποίηση που θα κάνουν οι επαγγελματικοί φορείς και σε τελική ανάλυση οι ίδιοι οι εργοδότες. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναχρονιστικός διαχωρισμός επιστημονικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης - που δεν αναιρείται στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ - αποτελεί και την καρδιά της τοποθέτησης των Πρυτάνεων, που διαμηνύουν σε αυστηρό τόνο ότι «οι ρόλοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι διακριτοί». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοινής σύσκεψης των Διοικήσεων των Πολυτεχνείων και του ΤΕΕ, «τα μεν πανεπιστήμια έχουν ως στόχο την επιστημονική έρευνα με παραγωγή νέας γνώσης και την εκπαίδευση επιστημόνων, τα δε ΤΕΙ έχουν ως στόχο την εκπαίδευση τεχνολόγων και τεχνιτών».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους πρυτάνεις κινήθηκε και η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Ευγενία Μπουρνόβα, η οποία συμμετείχε στη Σύνοδο και στο πνεύμα του «διαλόγου» και της συναίνεσης, στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων, σημείωσε ότι «χωρίς τη συζήτηση αυτή και χωρίς πρότερη αξιολόγηση, δεν μπορούμε να προβούμε σε αλλαγές που ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι να βγάζουν από το χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης το τεχνολογικό κομμάτι της εκπαίδευσης». Και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Γεροθανάσης, διευκρίνισε ότι «η Σύνοδος Πρυτάνεων δεν αποτελεί αντιπολίτευση. Η Σύνοδος Πρυτάνεων αποτελεί εκείνο το όργανο το οποίο παίρνει θέσεις κριτικές, οι οποίες αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου».

Η Σύνοδος ασχολήθηκε ακόμη με τον ορισμό αντιπροσώπου στο «διάλογο» για την αναμόρφωση του Λυκείου και του εξεταστικού, καθώς και με τον ορισμό επιτροπών που θα ασχοληθούν με το χωροταξικό σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφωνίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (2018-01-05 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αποπροσανατολιστική κόντρα (2010-07-16 00:00:00.0)
Απαίτηση, η απόσυρση του νομοσχεδίου - απάτη (2001-05-15 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην υποβάθμιση (2001-04-03 00:00:00.0)
Εγκαταλείπεται το νομοσχέδιο (1995-02-15 00:00:00.0)
Γενικές συνελεύσεις σπουδαστών (1995-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ