Τρίτη 10 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Γενικές συνελεύσεις σπουδαστών

Επιθετική απάντηση των προέδρων των ΤΕΙ στις αντιδράσεις πανεπιστημιακών για την αναβάθμισή τους

Γενικές συνελεύσεις θα πραγματοποιήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες οι σπουδαστές των ΤΕΙ, προκειμένου να αποφασίσουν τις μορφές των κινητοποιήσεών τους ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον των ΤΕΙ, το οποίο - όπως είναι γνωστό - εγκαταλείπει τα ιδρύματα στη μοίρα τους και δεν προχωράει στην ουσιαστική τους αναβάθμιση. Ηδη σήμερα οι σπουδαστές στη Λάρισα θα κάνουν συγκέντρωση στο χώρο του ΤΕΙ, ενώ έχουν ήδη αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ νέος κύκλος αντιπαράθεσης ΑΕΙ και ΤΕΙ άνοιξε με την απόφαση της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας, στην οποία κατηγορούνται οι σύγκλητοι "ορισμένων πανεπιστημίων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τα προβλήματα των ΤΕΙ". Μάλιστα οι πρόεδροι των ΤΕΙ φτάνουν στο σημείο να αναφέρουν ότι η αντίδραση των πανεπιστημίων στην όποια αναβάθμιση των ΤΕΙ γίνεται "για να δικαιολογηθεί η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο ορισμένων πανεπιστημίων".

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ασχολήθηκαν και με το νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε για τα ΤΕΙ και στην απόφασή τους τονίζουν ότι "η μόνιμη, δίκαιη και ρεαλιστική λύση, είναι η παραδοχή ότι τα ΤΕΙ είναι ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης", όμως οι πρόεδροι, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συγκυρίες, τις αντιθέσεις και το σχέδιο νόμου, προτείνουν να γίνουν δεκτά τα παρακάτω: - Τα ΤΕΙ, ως ανήκοντα μαζί με τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία στην ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση, χορηγούν πρώτο ακαδημαϊκό τίτλο με όλες τις από αυτό απορρέουσες συνέπειες.

- Στα πλαίσια της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα ενιαίο όργανο θα πρέπει να προβαίνει στην ισοτίμηση των τίτλων σπουδών της εκπαίδευσης αυτής.

- Στα πλαίσια της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα θέματα αυτοδιοίκησης των ΤΕΙ και των τμημάτων τους, καθώς και η οργάνωση και η διοικητική μέριμνα, σπουδαστικές παροχές, υποτροφίες και μεταπτυχιακές σπουδές θα πρέπει να έχουν κοινή αντιμετώπιση.

  • Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των σχολών Τεχνολόγων Εφαρμογών των ΤΕΙ. Η επιτροπή είχε συσταθεί μετά την αντίδραση που προκάλεσε η υπογραφή επαγγελματικών δικαιωμάτων, που κατά την εκτίμηση των πολυτεχνείων και του ΤΕΕ έθιγαν τους αποφοίτους των πολυτεχνείων και τους πολιτικούς μηχανικούς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ