Τρίτη 10 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Και στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι μεθοδεύσεις

Με απάντησή του προς τον Β. Εφραιμίδη, και ενώ έχει λήξει η θητεία του, ο αρμόδιος για το Περιβάλλον Επίτροπος Γ. Παλαιοκρασσάς, επικαλούμενος ψευδή στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, βγάζει λάδι τους καταστροφείς

Σε συνήγορο και αβανταδόρο του Χρ. Λαμπράκη για την καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας αναγορεύτηκε από τις Βρυξέλλες και ο τέως Επίτροπος αρμόδιος για θέματα... προστασίας του περιβάλλοντος Γ. Παλαιοκρασσάς, επικαλούμενος μάλιστα ψευδή στοιχεία που του γνώρισε το... ΥΠΕΧΩΔΕ!

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παλαιοκρασσάς απαντώντας στον Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη,ο οποίος με επιστολή του στις 22 Δεκέμβρη του κατήγγειλε το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος που συντελείται στο Πάρκο Ελευθερίας και μάλιστα με χρηματοδότηση και της Κοινότητας, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι δεν απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα που γίνονται παράνομα αυτή τη στιγμή στο Πάρκο! Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ψευδώς ότι το ακυρωθέν από το Συμβούλιο της Επικρατείας Προεδρικό Διάταγμα της 22/10/1992 "ισχύει σήμερα" (!) για να καταλήξει: "Κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί τη μη χρηματοδότηση του έργου από την Κοινότητα"!

Συμπαιγνία και ψεύδη

Πέρα όμως από την ουσία της είναι χαρακτηριστική και η βιαστική μεθόδευση της απαντητικής επιστολής του Επιτρόπου, ώστε να προσφερθεί κάλυψη στις παράνομες ενέργειες για την καταστροφή του Πάρκου, οι οποίες όπως είναι γνωστό έγιναν και γίνονται με την αήθη ανοχή των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παλαιοκρασσάς έσπευσε να "διερευνήσει" το θέμα μέσα στις γιορτές και να στείλει την απαντητική του επιστολή στις 5/1/1995, ενώ η θητεία του ως Επιτρόπου είχε λήξει την 1η Γενάρη 1995! Ουσιαστικά, όπως καταγγέλλει και η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου της Ελευθερίας, πρόκειται για παράτυπη επιστολή που σκοπό έχει να δεσμεύσει το διάδοχό του στην Επιτροπή της Κοινότητας. Ετσι ώστε να αποκτήσει ένα ακόμη επιχείρημα "νομιμότητας" ο μεγαλοεκδότης. Το ότι πρόκειται για συμπαιγνία προκύπτει και από το γεγονός ότι ο Γ. Παλαιοκρασσάς στην επιστολή του επικαλείται στοιχεία που του "εγνώρισε το ΥΠΕΧΩΔΕ", όπως λέει χαρακτηριστικά. Ομως, οι ισχυρισμοί τόσο του Γ. Παλαιοκρασσά όσο και του ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι ψευδείς και παραπλανητικοί σε τουλάχιστον τρία σημεία.

  • 1ο ψέμα: "Το Μέγαρο Μουσικής - λένε - είναι ενταγμένο στο Πάρκο Ελευθερίας το οποίο έχει ενιαίο σχεδιασμό και λειτουργία κατοχυρωμένα με Προεδρικά Διατάγματα". Αυτό ακριβώς όμως το Προεδρικό Διάταγμα που προέβλεπε το Πάρκο Ελευθερίας ως κήπο των λειτουργιών του Μεγάρου Μουσικής, αυτό ακριβώς ακυρώθηκε με την 2242/94 απόφαση του ΣτΕ.
  • 2ο ψέμα: "Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές" λειτουργούν παρά τους ισχυρισμούς αντισυνταγματικά, ανεξάρτητα και από το εάν χρειάζεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή χώρων στάθμευσης και βοηθητικών εγκαταστάσεων για το Μέγαρο Μουσικής, αφού η χωροθέτηση των λειτουργιών αυτών συνεπάγεται αλλαγή χρήσης του Πάρκου σε βάρος ούτως ή άλλως του περιβάλλοντος και οι οποίες στηρίζονται στο ακυρωμένο ΠΔ.
  • 3ο ψέμα: Υποστηρίζουν ότι "θα προστατευτεί το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον" και ότι η υποχρεωτική κατεδάφιση της πολυκατοικίας του ΑΟΟΑ θα "διασφαλίσει ένα θετικό υπέρ του πρασίνου ισοζύγιο σε ολόκληρη την περιοχή". Ομως κάτι τέτοιο δεν προβλέπει κανένα εγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα αυτή τη στιγμή, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η κατεδάφιση της πολυκατοικίας μπορεί να γίνει, αφού συνεπάγεται το ξεσπίτωμα δεκάδων οικογενειών που νομιμοποιείται μόνο για λόγους "γενικότερου δημοσίου συμφέροντος", που όμως στην περίπτωση αυτή δε φαίνεται να υπάρχουν, εκτός κι αν η ιδιωτικοποίηση κοινόχρηστου χώρου βαπτιστεί και αυτή έτσι! Εκτός από το γεγονός ότι οι κάτοικοι της πολυκατοικίας μπορούν να προσφύγουν για την ακύρωση της κατεδάφισης στο ΣτΕ.
Η Συντονιστική Επιτροπή

"Αισθανόμαστε ντροπή που ο Γ. Παλαιοκρασσάς αντιπροσώπευσε τη χώρα μας", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου. Επίσης κατηγορεί ευθέως τον Χρ. Λαμπράκη ότι έχει επιβάλει "το νόμο της σιωπής" τόσο στα ΜΜΕ που ελέγχει όσο και στην πλειοψηφία των υπολοίπων απέναντι στην αντίθετη άποψη για το "έργο" του. Επίσης κατηγορεί το νέο δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο ότι αντί να προχωρήσει στο σταμάτημα των έργων στο Πάρκο και να ξεκινήσει διάλογο, όπως είχε υποσχεθεί, "επιλέγει τώρα το Μέγαρο Μουσικής για την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, δίνοντας έτσι άφεση αμαρτιών για την παραβίαση της νομιμότητας και την καταστροφή του περιβάλλοντος". Τέλος, η Επιτροπή σε ένδειξη διαμαρτυρίας καλεί τους πολίτες της Αθήνας σε συγκέντρωση μπροστά στο Μέγαρο την ώρα της τελετής, την Κυριακή στις 11.30 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ