Τρίτη 10 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμήθηκε στην Πάτρα ο Νίκος Τεμπονέρας

Μέρα μνήμης και αγώνα η 9η Γενάρη, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα. Τέσσερα χρόνια μετά από τη βραδιά εκείνη του Γενάρη του '91, που το παρακράτος έδειξε ακόμη μια φορά το φρικτό του πρόσωπο και υπενθύμισε την ύπαρξή του. Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα από τους παρακρατικούς ΟΝΝΕΔίτες, με επικεφαλής τον Γ. Καλαμπόκα,που ήδη βρίσκεται στη φυλακή, έγινε τη στιγμή που οι μαθητές είχαν βγει στους δρόμους, αντιστεκόμενοι στις αντιδημοκρατικές και αναχρονιστικές ρυθμίσεις που προσπάθησε να επιβάλει στην εκπαίδευση η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, μένει απλήρωτο το χρέος να αποκαλυφθούν οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα, αλλά και να ενταθούν οι αγώνες της νεολαίας για μια καλύτερη παιδεία.

Τη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα τίμησαν με εκδηλώσεις στην Πάτρα η ΕΛΜΕ Αχαφιας και ο Δήμος Πάτρας. Την Κυριακή το πρωί, με την παρουσία και του υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου,πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο σχολικό συγκρότημα όπου δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας, με ομιλίες φορέων της πόλης και κατάθεση στεφανιών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γ. Κατρίνης,ο αιρετός νομάρχης Αχαφιας, εκπρόσωπος του δημάρχου της πόλης, αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαφιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα Κώστα Μπάτσικα,αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά", ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αχαφιας" Βασίλης Ασπρούλιας,αντιπροσωπεία της οργάνωσης του ΕΑΜ, ενώ στεφάνι κατέθεσε και η ΚΝΕ Αχαφιας.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στο γυμναστήριο του 3ου Γυμνασίου, ενώ στον ίδιο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφικού υλικού και ντοκουμέντων. Σήμερα,το απόγευμα η ΟΛΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Παιδεία και Δημοκρατία", ενώ την Πέμπτη θα γίνει συζήτηση με θέμα "Το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης".

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με ανακοίνωσή του, τιμά τη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα και τονίζει την ανάγκη να ανοιχτεί ο φάκελος των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του. "Η "9η Γενάρη", τονίζεται στην ανακοίνωση, ημέρα μνήμης του συναδέλφου μας αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα, συμβολίζει τους αγώνες και την αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας για παιδεία, δημοκρατία, δικαιοσύνη. Είναι η συμπύκνωση των αγώνων μας για την εξάλειψη του αυταρχισμού και της καταστολής, για την υπεράσπιση του κοινωνικού ρόλου του εκπαιδευτικού. Είναι η ζωντανή επιβεβαίωση πως το μέλλον είναι δικό μας, πως οι δυνάμεις της εργασίας διεκδικούν τον κυρίαρχο ρόλο τους στην ιστορία".

"Ο Νίκος Τεμπονέρας, συνεχίζει η ΟΛΜΕ, αποτελεί σύμβολο αγώνων για μια καλύτερη παιδεία, για κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στον τόπο μας. Υπεράσπισε την αναγκαιότητα η εκπαιδευτική διαδικασία να πραγματοποιείται σε κλίμα παιδαγωγικής ελευθερίας. Υπεράσπισε το δικαίωμα των μαθητών και των εκπαιδευτικών να κατακτούν μέσα στην τάξη μια σχέση ουσίας, μια σχέση επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης".

"Αγωνιζόμαστε, καταλήγει η Ομοσπονδία, για μια εκπαίδευση που θα βοηθάει τους μαθητές να διεκδικούν τη θέση τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να καλλιεργούν τις ευαισθησίες τους, να γίνονται κοινωνοί του κόσμου, να αναπτύσσουν προσωπικότητα που θα αποπνέει αλληλεγγύη και αγωνιστικότητα. Διεκδικούμε ένα σχολείο που θα αναζητεί το νόημα της ζωής και την ανθρώπινη ελευθερία και θα ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη. Οικοδομούμε, μέσα από την καθημερινή συλλογική δράση, ένα αγωνιστικό και διεκδικητικό συνδικαλιστικό κίνημα που να στηρίζει και να ενισχύει τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και να διευρύνει τα δημοκρατικά δικαιώματά μας. Η ΟΛΜΕ και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα απαιτούν αυτό που από την πρώτη στιγμή προέτασσαν, το άνοιγμα του φακέλου των ηθικών αυτουργών ως συστατικό στοιχείο μιας δίκαιης απονομής δικαιοσύνης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τον Ν. Τεμπονέρα (2005-01-11 00:00:00.0)
Νέα δίωξη εναντίον συνδικαλιστή εκπαιδευτικού (2000-05-19 00:00:00.0)
Θυσία ...για τον «εκσυγχρονισμό» (2000-02-29 00:00:00.0)
Κάνουμε και μεταγραφές ...«ηθικών αυτουργών»! (2000-02-13 00:00:00.0)
Ο αγώνας, τιμή και χρέος στη θυσία του Ν. Τεμπονέρα (1999-01-12 00:00:00.0)
Εξυπηρετούν τους στόχους της κυβέρνησης (1998-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ