Τρίτη 10 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο κύμα ληστειών σε τράπεζες

Νέο κύμα ληστειών σε τράπεζες έχει αρχίσει από τον περασμένο Δεκέμβρη. Από τις 21 Δεκέμβρη μέχρι χτες έγιναν εφτά ληστείες σε τράπεζες, δηλαδή κάθε τρεις μέρες και μια ληστεία! Η ΟΤΟΕ διερωτάται γιατί δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα η ειδική αστυνομική δύναμη, παρότι έχουν διατεθεί 4,9 δισ. από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, και έχει αποφασίσει 3ωρη στάση εργασίας στις 18 Γενάρη.

Αυτό το ειδικό Σώμα θα έπρεπε να είναι έτοιμο πέρσι το Σεπτέμβρη, αλλά απ' ό,τι φαίνεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έχουν ακόμα χαράξει το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης αυτής της δέσμευσης του υπουργείου. Κι αυτό γιατί από την αρχή οι αξιωματικοί που χειρίστηκαν το θέμα δεν είχαν πιστέψει στην αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας απόφασης. Παρ' όλα αυτά, στην τελευταία συνάντηση της ηγεσίας του ΥΔΤ με την ΟΤΟΕ και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, πέρσι το καλοκαίρι, είχε καθοριστεί η σύσταση του ειδικού Σώματος. Από τότε έχουν περάσει έξι μήνες αλλά η ασφάλεια των τραπεζών βελτιώνεται μονόπλευρα, με τα μέτρα που παίρνουν οι ίδιες. Το ΥΔΤ έχει προκηρύξει διαγωνισμούς για την πρόσληψη 2.000 αστυνομικών υπαλλήλων, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δηλώσει επίσημα ότι ένα μέρος από αυτούς θα στελεχώσει αυτό το Σώμα. Το πιθανότερο είναι να διατεθούν οι αστυνομικοί αυτοί στα τοπικά αστυνομικά τμήματα με τα περισσότερα τραπεζικά υποκαταστήματα που έχουν στην περιοχή τους.

Το 1993 έγιναν 54 ληστείες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (από αυτές οι 38 στην Αθήνα) και εξιχνιάστηκαν οι 23. Το 1994 έγιναν 45 ληστείες (οι 27 απ' αυτές έγιναν στην Αθήνα) και έχουν εξιχνιαστεί οι 14...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικού της Ασφάλειας Αττικής, στο Λεκανοπέδιο δυο σπείρες έχουν τη "μερίδα του λέοντος" στις ληστείες τραπεζών. Η μια είναι το γνωστό δίδυμο του ψηλού και του κοντού, οι οποίοι χτες πήραν από υποκατάστημα της Ιονικής στη λεωφόρο Συγγρού 72, οκτώ εκατομμύρια. Οι κακοποιοί μπήκαν στην τράπεζα φορώντας καπέλα και κρατούσαν πιστόλια. Αφού ακινητοποίησαν υπάλληλους και πελάτες, ο κοντός πήγε στο ταμείο και άρπαξε τα χρήματα. Διέφυγαν πεζοί προς άγνωστη κατεύθυνση. Το δίδυμο αυτό ευθύνεται για 16 ληστείες τραπεζών που έγιναν πέρσι και φέτος στην Αττική. Η άλλη σπείρα είναι τετραμελής και ένα από τα μέλη της εκτιμάται ότι είναι ο Κώστας Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος απέδρασε στις 9 Δεκέμβρη του 1994 από τις φΦλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με την Αστυνομία μέλος της συμμορίας είναι ο Κώστας Δαμαβολίτης, ο οποίος δραπέτευσε από τον Κορυδαλλό την ίδια μέρα. Μέσα σε τρεις βδομάδες αυτή η συμμορία λήστεψε δυο τράπεζες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνοροφύλακες θα φυλάνε τράπεζες! (2002-11-22 00:00:00.0)
Ρουτίνα οι ληστείες στις τράπεζες (1998-10-27 00:00:00.0)
Θωρακίζονται οι τράπεζες (1996-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ