Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κερδοσκοπία με τα επιτόκια

Στα δύσκολα τους στήριξαν με 28 δισ. ευρώ και σήμερα διαπιστώνουν ότι οι τραπεζίτες συνεχίζουν την κερδοσκοπική τους πρακτική.

Στη ...διαπίστωση αυτή προέβη το Συμβούλιο Εποπτείας για το πρόγραμμα ρευστότητας των τραπεζών, το οποίο συνεδρίασε χτες με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο τα περιθώρια των τραπεζικών επιτοκίων έχουν διευρυνθεί σημαντικά, σε σχέση με τα αντίστοιχα περιθώρια των επιτοκίων της ευρωζώνης και ως εκ τούτου θα ζητηθεί από τις τράπεζες να τα περιορίσουν. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά κατά την οποία κυβερνητικοί παράγοντες διαπιστώνουν ότι οι τράπεζες κερδοσκοπούν με τα επιτόκια, χωρίς αυτό να θίξει στο ελάχιστο τις τελευταίες. Αλλωστε, είναι ο νόμος για την «απελευθέρωση» του τραπεζικού συστήματος, τον οποίο προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, που επιτρέπει στις τράπεζες να διαμορφώνουν «ελεύθερα» όχι μόνο τα επιτόκια, αλλά και τις ληστρικές προμήθειες που τιμολογούν για τη διεκπεραίωση τραπεζικών εργασιών.

Το Συμβούλιο εξάλλου έκρινε ικανοποιητικό το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης (παροχή δανείων από τις τράπεζες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις) που σημειώθηκε το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 2009, που ανήλθε στο 8,8%, τη στιγμή που στην ευρωζώνη η πιστωτική επέκταση σημείωσε αύξηση 3,3%. Στόχος της κυβέρνησης για το 2009, είναι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να διατηρηθεί στο 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ