Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στρώνει το έδαφος για τους «εταίρους»

Η μείωση του χρόνου ίδρυσης επιχειρήσεων, ακόμη μια απαίτηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου

Με «τυφλοσούρτη» τις ειδικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως προκύπτουν από τις Οδηγίες της και τις γενικότερες κατευθύνσεις της Στρατηγικής της Λισαβόνας, η κυβέρνηση επισπεύδει μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να προσαρμοστεί το εθνικό θεσμικό πλαίσιο σε όσα απαιτούν οι νέες ενιαίες εσωτερικές αγορές που προωθεί άμεσα η Κομισιόν. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, για το οποίο ενημέρωσε χτες τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, περί της απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και μείωσης των σταδίων που απαιτούνται, από 17-18 βήματα σε 3-4, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Χατζηδάκη, σκοπός είναι «να γίνει πιο εύκολη η ζωή των νέων επιχειρηματιών και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ωστόσο, στην καλύτερη περίπτωση, θα ποτιστεί και η «γλάστρα» μαζί με τον «βασιλικό», αφού μόνο τις ελληνικές μικρές επιχειρήσεις δεν έχει στην πολιτική σκέψη της η κυβέρνηση. Αντίθετα, οι πρόσφατες ρυθμίσεις: Για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η κατάθεση νομοσχεδίου για την οδηγία Μπολκεστάιν για την «απελευθέρωση» των υπηρεσιών. Το επόμενο βήμα που θα είναι η κατάργηση των «κλειστών» επαγγελμάτων, έως και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη συμμόρφωση με το Κοινοτικό Δίκαιο σε ό,τι αφορά τους ετήσιους ενοποιημένους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, καθώς και άλλες σχετικές ρυθμίσεις, δείχνουν με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος για την είσοδο και δραστηριοποίηση ξένων μεγάλων επιχειρήσεων με όρους και προϋποθέσεις που ήδη ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με ένταση, που αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις πιέσεις που δέχονται σήμερα ακριβώς οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις στη βιοτεχνία, το εμπόριο, τα ελεύθερα επαγγέλματα, αλλά και οι εργαζόμενοι.

Στο ίδιο πνεύμα εντάσσονται και οι ρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση για τις κρατικές προμήθειες, όπου οι διεργασίες είναι έντονες τα τελευταία χρόνια. Στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Ο Κ. Χατζηδάκης μίλησε για σχεδιαζόμενη παρέμβαση, ώστε να εκμεταλλευτούν οι δυνατότητες του διαδικτύου στην επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας. Στην ουσία, πρόκειται για άλλη μια μετατροπή σε ένα περιβάλλον «εργασίας» που γνωρίζει καλά και ξέρει να εκμεταλλευτεί το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Σχετικά με τη μείωση του χρόνου ίδρυσης επιχειρήσεων, πρέπει να επισημανθεί, επίσης, ότι η έννοια της «απλοποίησης» των διαδικασιών βασίστηκε σε υπαρκτά προβλήματα γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούν συνολικά και κύρια τους εργαζόμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, για να μετατραπεί από την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες σε εργαλείο κατάργησης όρων και προϋποθέσεων επιχειρηματικής δράσης που εμποδίζουν τα σχέδιά τους. Αντί, λοιπόν, να επισπεύδονται οι διαδικασίες, καταργούνται προς το συμφέρον της απρόσκοπτης κερδοφορίας.

Τέλος, το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις οφείλουν να εντάσσουν στους ετήσιους λογαριασμούς τους περισσότερα στοιχεία για τις συμφωνίες που συνάπτουν. Σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης, δε θα εξετάζεται το θέμα εάν υπάρχει ομοφωνία των μετόχων. Θα δίνονται, επίσης, περισσότερες πληροφορίες για την εταιρική διακυβέρνηση και τη διαχείριση κινδύνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ