Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΟΥΝΤΑΝΑΜΟ
Αναβάλλεται το «κλείσιμο» λόγω «δυσχερειών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παλινδρομήσεων συνέχεια για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όσον αφορά τις περίφημες διακηρύξεις περί κλεισίματος του κολαστηρίου του Γκουαντάναμο. Η έκθεση για τις συνθήκες κράτησης των «υπόπτων για θέματα τρομοκρατίας», την οποία είχε ζητήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της απόφασής του να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα καθυστερήσει για ένα τουλάχιστον εξάμηνο. Οπότε η ημερομηνία που είχε τεθεί για το κλείσιμο, το Γενάρη του 2010, πετάγεται πλέον στον κάλαθο των αχρήστων, παρότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της φυλακής βρίσκονται σε «καλό δρόμο»...

Στο επίκεντρο της «καθυστέρησης», η διαμάχη μεταξύ των βουλευτών και του Λευκού Οίκου όσον αφορά την τύχη των κρατουμένων που παραμένουν έγκλειστοι στο Γκουαντάναμο. Σύμβουλοι του Προέδρου Ομπάμα ανέφεραν ότι η ομάδα εργασίας που ετοίμαζε τη νέα στρατηγική για τους κατηγορούμενους για τρομοκρατία δε θα ήταν δυνατόν να προλάβει τη λήξη της διορίας - ήταν χθες - για να παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο με προτάσεις. Αντ' αυτού, εξέδωσε μια ενδιάμεση έκθεση που αναφέρει γενικά τις διαθέσιμες επιλογές, όπως την προσαγωγή των κρατουμένων σε πολιτικά δικαστήρια και σε μια στρατιωτική επιτροπή ή τη μεταφορά των υπόπτων σε άλλες χώρες.

Μια άλλη ομάδα εργασίας, που έχει αναλάβει να αναθεωρήσει τις ανακριτικές μεθόδους, θα χρειαστεί άλλους δύο μήνες - η διορία και αυτής της ομάδας ήταν χθες - για να υποβάλει την τελική έκθεσή της, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, έκθεση ζητά την αναθεώρηση του τρόπου κράτησης στο αμερικάνικο κολαστήριο στη φυλακή Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, προτείνοντας το διαχωρισμό κρατουμένων, σε «εξτρεμιστές» και λιγότερο «εξτρεμιστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ