Κυριακή 26 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας για ενιαίο δημόσιο φορέα Ενέργειας

«Η επέλαση του επενδυμένου στην Ενέργεια κεφαλαίου ενάντια στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, η επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα αποπροσανατολιστικά Σύμφωνα Συνεργασίας της ΔΕΗ ΑΕ με την τοπική κοινωνία.

Ο εργαζόμενος λαός (εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να κινητοποιηθούν, σε κοινή πάλη, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, μαζί με όλους τους κατοίκους που πλήττονται από την πολιτική αυτή και να παλέψουν για ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, λαϊκή περιουσία που θα αξιοποιεί τις εγχώριες πρώτες ύλες, με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση και απόδοση για χρήση των εξορυγμένων εδαφών και ουσιαστική αποκατάσταση όσων πλήττονται από τη δράση του».

Τα παραπάνω επισημαίνει, σε ειδικό 4σέλιδο έντυπο που έχει εκδοθεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα στην περιοχή, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Και συνεχίζει:

«Ο μόνος δρόμος είναι η ένταση του συντονισμένου αγώνα του εργαζόμενου λαού της περιοχής για ενιαίο δημόσιο φορέα Ενέργειας στην υπηρεσία του λαού, του τόπου και του περιβάλλοντος και όχι των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ ΑΕ.

Με συντονισμένο και ενωτικό αγώνα, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής να διεκδικήσουν:

  • Ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, στην υπηρεσία του λαού, όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής θα αποτελούν κοινωνική - λαϊκή περιουσία, κρατική ιδιοκτησία.
  • Αμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ ΑΕ και το κράτος. Αποκατάσταση και απόδοση των εδαφών.
  • Μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και αποκατάσταση των κατοίκων τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν αποδιοργανωθούν, σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Ακόμη, η κατασκευή των νέων οικισμών μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα από κρατικό φορέα κατασκευών, που θα εγγυάται την ποιότητα και τις προδιαγραφές των κατασκευών του.
  • Σύνδεση - εξάρτηση της έναρξης λειτουργίας των νέων ορυχείων με την ολοκλήρωση τόσο των μελετών, όσο και της αναγκαίας χρηματοδότησης για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών των νέων οικισμών και όχι μόνο στο ύψος της κοστολόγησης (της αποζημίωσης) για την αξία των παλιών υποδομών.
  • Να διεκδικήσουν αγωνιστικά, συντονισμένα και αποφασιστικά, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια, κατάργηση του εργολαβικού δουλεμπορίου και άμεσα τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις από την περιοχή στη ΔΕΗ ΑΕ.

Η πάλη των κατοίκων δεν τελειώνει με την απλή μετεγκατάσταση, αλλά συνεχίζεται με τη διεκδίκηση του συνόλου των αιτημάτων, από τις προσλήψεις ως την αποκατάσταση και αξιοποίηση εδαφών για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση, για υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας, Παιδείας κλπ.

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών να καταδικάσουν πολιτικά τους υπεύθυνους για τη δημιουργία και συντήρηση των προβλημάτων που χρόνια τώρα τους ταλανίζουν. Να απεμπλακούν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να αποδυναμώσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου και να ενισχύσουν το κόμμα που βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, το Κόμμα της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Να συστρατευτούν στο μοναδικό αγώνα που μπορεί να δώσει πραγματικές και μόνιμες λύσεις. Στον αγώνα για την εξουσία του εργαζόμενου λαού, που θα μετατρέψει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ