Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Σήμα κινδύνου» για το δασικό πλούτο του νομού

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα

Στοιχεία για την απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας, την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών και έργων υποδομής για τη δασοπροστασία στο Νομό Ημαθίας, καθώς και την υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη Τύπου στη Βέροια, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. Στη διάρκειά της έγινε αναφορά σε πλευρές των οξυμένων προβλημάτων του περιβάλλοντος, όπως η δασοπροστασία, η διαχείριση των απορριμμάτων και η τάφρος 66.

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε Δασαρχεία και την Πυροσβεστική. Εχουν καταργηθεί οι περιπολίες εν κινήσει, τα περισσότερα οχήματα της Πυροσβεστικής μετρούν πολλές δεκαετίες, λίγοι είναι οι δασικοί δρόμοι και οι δεξαμενές και ελλιπής είναι ο σχεδιασμός όσον αφορά τις αντιπυρικές ζώνες. Ελάχιστοι απασχολούνται με τη δασοπροστασία στους Δήμους Βέροιας και Νάουσας και αφύλακτοι ή περιστασιακά φυλασσόμενοι είναι οι σκουπιδότοποι.

Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ επανέφερε την πρόταση του Κόμματος για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Πρόληψης, Προστασίας, Διαχείρισης, Δασοπυρόσβεσης, στελεχωμένο με το μόνιμο απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό σε μέσα και έργα υποδομής, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης των δασών όχι ως τεχνοκρατικό, αλλά ως πολιτικό ζήτημα.

«Και φέτος οι φωτιές που ξεσπούν η μια μετά την άλλη και κατά ...περίεργη σύμπτωση στις ίδιες περιοχές με το 2007. Πρέπει αυτό να μας προβληματίσει και να δώσουμε απάντηση, γιατί να γίνονται αυτά. Κατά τη γνώμη μας είναι προφανές:

-- Γιατί ποτέ δεν υλοποιήθηκαν στην πράξη οι διαβεβαιώσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ότι όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος.

-- Γιατί συνεχίζεται η πολιτική του αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων.

-- Γιατί υλοποιούνται οι δασοκτόνοι νόμοι.

-- Γιατί τα κονδύλια για αναδασώσεις και άλλα έργα υποδομής για την προστασία των δασών χορηγούνται με το σταγονόμετρο.

-- Γιατί δεν έχει συνταχθεί Δασολόγιο και δεν έχει κυρωθεί κανένας δασικός χάρτης», τόνισαν τα στελέχη της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.

ΧΥΤΥ Ημαθίας

Για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της Ημαθίας, το Κόμμα είναι γνωστό ότι έχει αρνητική τοποθέτηση σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη θέση χωροθέτησής του, στη θέση 12, αλλά, ταυτόχρονα, είναι αντίθετο και με τον τρόπο κατασκευής του ίδιου του έργου (ΣΔΙΤ).

Οπως αναφέρθηκε, το Κόμμα αντιτίθεται αποφασιστικά σε κάθε μορφή ιδιωτικοποιήσεων, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης. Τοποθετείται σταθερά ενάντια στην καύση των απορριμμάτων με τις όποιες παραλλαγές της. Υποστηρίζει την εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, ορθολογικής συλλογής και μεταφοράς τους σε σταθμούς μεταφόρτωσης, μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, της ασφαλούς τελικής διάθεσής τους σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), που αυτοί θα δεντροφυτεύονται μετά τον κορεσμό τους.

Ακόμη, αξιώνει την κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και σταθμών μεταφόρτωσης, ταυτόχρονα με τους σύγχρονους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ.

Τάφρος 66

Εγινε αναφορά και στην Τάφρο 66, μήκους περίπου 35,4 χιλιομέτρων, που επιβαρύνεται απ' όλα τα «στραγγίδια» των αγροτικών φυτοφαρμάκων, τα βιομηχανικά και αστικά λύματα της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η καμπάνα για το οξύτατο αυτό οικολογικό πρόβλημα, με τις ανεπανόρθωτα καταστροφικές συνέπειες για μια μεγάλη περιοχή των νομών Πέλλας και Ημαθίας, χτύπησε ξανά την περασμένη Πέμπτη, όταν το ποτάμι άσπρισε πάλι από τη ρύπανση που προκαλούν τα απόβλητα των βιομηχανιών.

«Καταδεικνύεται πως η ατιμωρησία των βιομηχανιών που ρυπαίνουν είναι στην ουσία πολιτικό θέμα», επισήμαναν οι ομιλητές. Τα σοβαρά προβλήματα της οικολογικής καταστροφής της μόλυνσης της τάφρου 66 «φέρνουν» συνεχώς από τη δεκαετία του '90 στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας όχι μόνο την υποκρισία όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της ΤΑ, καθώς και της ΕΕ, αλλά κυρίως τη στήριξή τους, με βαρύ κόστος για τον ανθρώπινο παράγοντα, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου», τονίστηκε.

Στη συνέντευξη μίλησαν ο Γ. Χαβατζάς, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, η Ιωάννα Σοφρόνωφ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Κ. Μακεδονίας και η Μαρία Παπαδοπούλου, γραμματέας της ΝΕ Ημαθίας. Παραβρέθηκαν ο Χρ. Τρεμπελής, νομαρχιακός σύμβουλος και ο Ν. Ασλάνογλου από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ