Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Καβγάς για το ποιος καπιταλιστής θα κερδίσει

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» με αφορμή την προσπάθεια ακύρωσης του διαγωνισμού για τη νέα μονάδα στη Μεγαλόπολη

Με αφορμή την προσπάθεια κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ να ακυρώσουν το διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας στη Μεγαλόπολη, η «Αγωνιστική Συνεργασία», οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή τους σημειώνουν: Ανεξάρτητα από τους λόγους που επικαλούνται η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, η επιλογή αυτή έρχεται να υπηρετήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την πολιτική ιδιωτικοποίησης που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. «Στο χώρο της ενέργειας συνολικά αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας υπάρχει έντονη δραστηριότητα και ανταγωνισμός μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για την απόκτηση μεριδίων στην αγορά. Οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ αρχικά και της ΝΔ μετέπειτα για την απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση, την απαγόρευση επενδύσεων από τη ΔΕΗ, την παροχή προνομίων σε ιδιώτες, την ίδια την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αυτό το στόχο υπηρετούν», καταγγέλλουν, σημειώνοντας ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Επιχείρησης, που προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα περιοριστεί στο 50% της παραγωγής έως το 2014, αποτύπωνε αυτή την προοπτική.

Στην ανακοίνωση ακόμη επισημαίνεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως «η πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) του συνδικαλιστικού κινήματος, ανεξάρτητα από τις μορφές που χρησιμοποιεί, είναι αναποτελεσματική για τα συμφέροντα των εργαζομένων». Δημιουργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι είναι δυνατό στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης να ικανοποιούνται οι ανάγκες των εργαζομένων, να υπάρχει φτηνή τιμή στην κιλοβατώρα για τους λαϊκούς καταναλωτές.

«Σήμερα απαιτείται συνολική αντεπίθεση, γενίκευση της πάλης, πάλη που να έρχεται σε ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική, που προτείνει αιτήματα και στόχους που να υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους η «Αγωνιστική Συνεργασία» και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας τη γραμμή πάλης που προβάλλουν το ΠΑΜΕ και η παράταξη, τη μόνη που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, και συγκεκριμένα:

  • Απόκρουση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με όποια μορφή αυτή εμφανίζεται (Ν. 2773/99, Ν. 3175/03, Ν. 3426/05, μετοχοποίηση, εργολαβοποίηση, διάσπαση, θυγατρικοποίηση, συμπράξεις με ιδιώτες, κλπ.)
  • ΔΕΗ 100% στο δημόσιο με αποκλειστικότητα σε παραγωγή - μεταφορά - διανομή, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά ενιαίου κρατικού φορέα Ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής οικονομίας, η οποία να λειτουργεί με κίνητρο τη διευρυνόμενη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  • Σταμάτημα των εργολαβιών. Να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων, των ενοικιαζόμενων και της μερικής απασχόλησης. Να προσληφθούν όλοι όσοι διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα κι εργάζονται σε εργολάβους, με 8μηνα, κλπ.
  • Αμεσες προσλήψεις με διαφανείς διαδικασίες για να καλυφθούν όλες οι πάγιες ανάγκες.
  • Λήψη και πιστή τήρηση όλων των μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ