Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Κρατικές εγγυήσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες

Υπουργικές αποφάσεις για τα τραπεζικά δάνεια με πρόσχημα την κρίση

Κάτω από την ομπρέλα προστασίας του κράτους βάζει η κυβέρνηση κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιοποιώντας για λογαριασμό τους τα κρισιακά φαινόμενα και τις αναταράξεις στην καπιταλιστική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική στήριξης δεν εστιάζεται μόνο στους τραπεζίτες αλλά και στις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας.

Με χτεσινές υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δίνεται πληθώρα κρατικών εγγυήσεων για δάνεια που θα συνάψουν οι επιχειρηματίες με τις τράπεζες. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι από τη διαδικασία θα έχουν σημαντικά οφέλη και οι τραπεζίτες, που με το αζημίωτο και χωρίς κανένα κίνδυνο θα «σπρώξουν» την πραμάτεια τους με τη μορφή νέου δανεισμού. Σε περίπτωση αδυναμίας των επιχειρηματιών να αποπληρώσουν τις δόσεις θα αναλάβει δράση πληρώνοντας για λογαριασμό τους με ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις :

  • Παρέχονται κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ πάνω σε τραπεζικά δάνεια «επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης». Δικαιούχοι είναι οι «επιχειρήσεις όλων των εταιρικών μορφών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ τίποτα απολύτως δεν έχουν να περιμένουν από τις κρατικές εγγυήσεις. Οι τράπεζες θα χορηγήσουν τα δάνεια με βάση συγκεκριμένη αξιολόγηση για τις δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα των πελατών τους. Μάλιστα, το ύψος του δανείου είναι «συνάρτηση των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης» όπως και του «ετήσιου μισθολογικού κόστους», δηλαδή οι ισχυρές επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους ακόμη και με ελαστική σχέση εργασίας...
  • Αντίστοιχες ρυθμίσεις προβλέπονται για τραπεζικά δάνεια επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά από νομούς της χώρας (κυρίως στη Β. Ελλάδα). Πρόκειται για παροχές εγγυήσεων του δημοσίου προς τις τράπεζες για τη ρύθμιση υφιστάμενων οφειλών. Οι επιχειρηματικοί κλάδοι που εντάσσονται είναι: βιομηχανίες, βιοτεχνίες, μεταλλευτικές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές βιομηχανικού τύπου, και ξενοδοχεία. Αυτοί που θα καρπωθούν κρατικό χρήμα και προστασία είναι και πάλι οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • Κρατικές εγγυήσεις προβλέπονται και για τραπεζικά δάνεια επιχειρήσεων που επλήγησαν «κατά τη διάρκεια των επεισοδίων» το Δεκέμβρη του 2008 και κατά τη διάρκεια «μεταγενέστερων επεισοδίων» μέχρι 20 Απρίλη 2009.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ