Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Στα ύψη παρά την κρίση

Καλά κρατούν τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που παρά τη συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση που έχει χτυπήσει τα λαϊκά στρώματα και τα εισοδήματά τους συνεχίζουν και αποσπούν τεράστια ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Χαρακτηριστικό αποτελεί και η κερδοφορία του βιομηχανικού κλάδου. Σύμφωνα με μελέτη από τη «Stat Bank» που αφορά σε δείγμα με 1.725 επιχειρήσεις του βιομηχανικού κλάδου για το 12μηνο του 2008:

  • Η κερδοφορία τους έφτασε 3,16 δισ. ευρώ.
  • Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε σε 64 δισ. ευρώ (από 58 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2007) δηλαδή η αξία των πωλήσεών τους αυξήθηκε σε ποσοστό πάνω από 10%.
  • Περίπου το 80% από τις επιχειρήσεις του δείγματος εμφανίζουν κέρδη.
  • Καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση κεφαλαίων με τις 11 εταιρείες πετρελαίου να έχουν αποσπάσει τζίρο ύψος 15 δισ. ευρώ
  • Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη ύψους 422 εκατ. ευρώ.

Καλά κρατούν τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου και στο α' εξάμηνο του 2009. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από τον ισολογισμό της Τράπεζας Αττικής, σύμφωνα με τον οποίο τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 4,03 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως τα λειτουργικά κέρδη για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις που αφορούσαν στο α' τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκαν σε 2,78 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα έχει επηρεαστεί προς τα κάτω από τις αυξημένες λογιστικές εγγραφές του τραπεζικού κλάδου για τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις από δανειολήπτες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ