Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Κυριαρχούν οι επιταγές στις συναλλαγές

Οι μισές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ακάλυπτες επιταγές, οι οποίες φαίνεται να έχουν τριπλασιαστεί φέτος σε σχέση με το 2008. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ η εταιρεία ερευνών MARC σε δείγμα 831 επιχειρήσεων από 8 έως 14 Ιούλη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Δύο στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πραγματοποιούν συναλλαγές με επιταγές. Τη μεγαλύτερη χρήση κάνουν οι επιχειρήσεις μεταποίησης σε ποσοστό 78%, οι μεγάλες ΑΕ και ΕΠΕ σε ποσοστό 87,7%, επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 6 άτομα σε ποσοστό 84,4% και αυτές με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ σε ποσοστό 76,4%.
  • Οι μισές περίπου επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω επιταγών, 47,2%, καλύπτουν έτσι πάνω από το 50% των συναλλαγών τους. Στο εμπόριο και τη μεταποίηση πραγματοποιούν το 65% και το 67% των συναλλαγών τους αντίστοιχα, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η επιχείρηση αναλόγως αυξάνεται και το ποσοστό των συναλλαγών που πραγματοποιεί μέσω επιταγών.
  • Οσον αφορά στη μεταχρονολόγηση των επιταγών, το 55,5% των επιχειρήσεων απάντησε πως κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες, ενώ το 30% των επιχειρήσεων από 6 μήνες και πάνω. Για το 14,4% των επιχειρήσεων δεν ήταν δυνατό να σταθμιστεί το μέσο διάστημα της μεταχρονολόγησης καθώς διέθεταν επιταγές διαφόρων διαστημάτων. Οι επιχειρήσεις για τις οποίες η μεταχρονολόγηση των επιταγών υπερβαίνει τους 6 μήνες είναι μεταποιητικές, σε ποσοστό 49%.
  • Οσον αφορά στην εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών, το 22% απάντησε πως έχει αυξηθεί, το 28,6% ότι παραμένει σταθερό, το 2,4% ότι έχει μειωθεί, ενώ ένα ποσοστό 47% δεν απάντησε, πράγμα το οποίο οδηγεί τους συντάκτες της έρευνας στο συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών δε γνωρίζουν ακόμα εάν θα είναι ακάλυπτες ή όχι. Από τις επιχειρήσεις της μεταποίησης το 35% απάντησε ότι το ποσοστό των ακάλυπτων έχει αυξηθεί και το 27% ότι παρέμεινε σταθερό.
  • Στην ερώτηση εάν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρήσεων να τεθεί ένα χρονικό όριο στην εξόφληση των επιταγών το 57% ζήτησε να τεθεί όριο από 2 μέχρι 4 μήνες και το 13% να επεκταθεί το όριο αυτό στους 6 μήνες, ενώ το 15,5% των επιχειρήσεων δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει το ισχύον καθεστώς.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έθεσε υπόψη του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου το προεδρείο της Συνομοσπονδίας σε προχτεσινή της συνάντηση μαζί του. Το προεδρείο ζήτησε να αλλάξει το καθεστώς που διέπει τις μεταχρονολογημένες επιταγές. Ακόμη, ζήτησε να αλλάξει ο νόμος για την ίδρυση και λειτουργία πολυκαταστημάτων, να μην αλλάξει ο νόμος για τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Οσον αφορά στο θέμα της αργίας της Κυριακής, αξιοσημείωτο είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει εκφράσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να την καταργήσει, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ εξάντλησε τη ...διεκδικητική της στάση ζητώντας από το υπουργείο Ανάπτυξης να «εκφράσει σταθερή θέση»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ