Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ανούσια δικομματική αντιπαράθεση

Συνεχίζουν να εμπαίζουν τη φτωχομεσαία αγροτιά

Νέα ανούσια αντιπαράθεση σχετικά με το μέλλον του εργοστασίου ζάχαρης, στη Λάρισα, που έχει κλείσει, ξεκίνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την επιχείρηση εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών του νομού. Αφορμή στάθηκε η απόπειρα αποξήλωσης του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμό του εργοστασίου που έγινε ύστερα από εντολή της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και αποτράπηκε από τους εναπομείναντες εργαζόμενους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφερειακή Επιτροπή Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για «ανικανότητα, αναξιοπιστία και απουσία σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης». Υπενθυμίζουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα δύο κόμματα, που συμφωνούν, επί της ουσίας, με όλες τις καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ για την τευτλοκαλλιέργια και με το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης, δημιουργούσαν φρούδες ελπίδες για τη μετατροπή του σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης.

Οπως τονίζει σε δήλωσή του ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, η αντιπαράθεση αυτή είναι κενή περιεχομένου, επισημαίνοντας ότι η μοναδική λύση θα ήταν να μην κλείσουν τα εργοστάσια ζάχαρης. Η δήλωσή του έχει ως εξής: Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την προοπτική του εργοστασίου ζάχαρης, που έκλεισε, είναι κενή περιεχομένου γιατί:

Και τα δύο κόμματα υιοθετούν πλήρως τις πολιτικές που αποφασίζονται από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και, μεταξύ των άλλων, την μείωση της ζάχαρης που παράγει η Ελλάδα. Ετσι, φτάσαμε στο σημείο να μειωθεί η τευτλοκαλλιέργια, να χάσουν το εισόδημά τους εκατοντάδες έκτακτοι εργαζόμενοι και να κάνουμε εισαγωγές μέχρι το 50% των αναγκών της χώρας.

Η διέξοδος που προτάθηκε από κυβερνητικούς υπεύθυνους και που υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ, ήταν να γίνει εργοστάσιο βιοαιθανόλης στη Λάρισα, στη θέση του εργοστασίου ζάχαρης.

Το ΚΚΕ, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε που από την αρχή είπε ότι η πρόταση αυτή δεν οδηγεί πουθενά γιατί σε μια χώρα σαν τη δική μας είναι ασύμφορη μια τέτοια επένδυση, πέρα από τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ως πρώτη ύλη.

Συνεπώς το αδιέξοδο ήταν προδιαγεγραμμένο. Το συμπέρασμα είναι ότι ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ προτείνουν διεξόδους, που ωφελούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Η μοναδική λύση ήταν να μην κλείσουν τα εργοστάσια ζάχαρης. Αυτό, όμως, σημαίνει, μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική, έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, σε αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Ως προς τα ζητήματα των μετατάξεων και του προγράμματος προσυνταξιοδότησης, σταθήκαμε μέχρι τώρα και θα σταθούμε και στο μέλλον δίπλα στους εργαζόμενους και στα δίκαια αιτήματά τους.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην οποία τονίζει ότι πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει ο εμπαιγμός κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ