Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Δηλώσεις αναθέρμανσης της «στρατηγικής συνεργασίας»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Τη «στενότερη στρατηγική συνεργασία» μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση «κοινών προκλήσεων ασφαλείας» ζήτησε χτες στις Βρυξέλλες ο ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, μετά τη δίωρη συνάντησή του με το Ρώσο επιτετραμμένο στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρόγκοζιν. Ο τελευταίος ανταπέδωσε ζητώντας «σύσφιξη» της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας «ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν και στην πάταξη της πειρατείας ανοιχτά της Σομαλίας»...

Το ίδιο 24ωρο στη Μόσχα, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αλεξάντερ Ζέλιν, εκτίμησε ότι ως το 2020 η Ρωσία θα έχει δημιουργήσει τη δική της αντιαεροπορική ασπίδα και διαστημική άμυνα απέναντι στην αντιπυραυλική ομπρέλα των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και για να αποτραπεί η δυνατότητα ξένων κρατών να πλήξουν οιοδήποτε στόχο στη Ρωσία από το διάστημα. «Η Μόσχα πρέπει να είναι έτοιμη να αποτρέψει εν δυνάμει επιτιθέμενους σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο σε περίοδο ειρήνης αλλά και να αντιμετωπίσει μια ένοπλη επίθεση με το πλήρες οπλοστάσιο συμβατικών και πυρηνικών όπλων της στη διάρκεια ενός πολέμου» σημείωσε ο Ζέλιν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα αναπτύσσει τώρα έναν πύραυλο εδάφους - αέρος πέμπτης γενιάς, τον «S-500», «που θα εξασφαλίζει πλήρως την αντιαεροπορική και τη διαστημική άμυνα και μπορεί να πλήττει βαλλιστικούς υπερηχητικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα 5 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο».

Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση ανέβαλε χτες την αποστολή του Ρώσου πρέσβη στην Ουκρανία. Μάλιστα, σε σχετική επιστολή του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ προς τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιούσενκο, το Κίεβο κατηγορείται ότι «επιχειρεί συστηματικά να διαρρήξει τους παραδοσιακούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια πολλών ευρωπαϊκών χωρών»

  • Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Κχακικάτ» βρέθηκε χτες δολοφονημένος από πυροβόλο όπλο στη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν. Λίγες ώρες πριν βρέθηκαν νεκροί στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, η Ζαρέμα Σαντουλάγεβα και ο σύζυγός της, που ήταν μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχαν απαχθεί την προηγούμενη από ενόπλους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ