Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Δεκάδες τραυματίες από σεισμό 6,5 ρίχτερ

ΤΟΚΙΟ.--

Πανικό στους κατοίκους της Ιαπωνίας αλλά και των νησιών Ανταμαν της νότιας Ινδίας προκάλεσαν δύο, άσχετες μεταξύ τους, ισχυρές σεισμικές δονήσεις με διαφορά 12 λεπτών.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε 257 χλμ βόρεια του Πορτ Μπλερ στα νησιά Ανταμαν της Ινδίας με μέγεθος 7,6 ρίχτερ. Η ισχυρότατη δόνηση προκάλεσε μόνο πανικό (και προειδοποιήσεις για πιθανό τσουνάμι) αλλά καθόλου τραυματισμούς ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Λίγα λεπτά μετά σεισμική δόνηση 6,5 ρίχτερ ταρακούνησε την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, και τις παρακείμενες περιοχές με αποτέλεσμα το θάνατο μίας 43χρονης γυναίκας από πτώση αντικειμένων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 103 άλλων. Προκάλεσε επίσης προσωρινά προβλήματα στα δρομολόγια των σιδηροδρόμων και τη διακοπή λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού για λόγους ασφαλείας.

Ως επίκεντρο του σεισμού επισημάνθηκε περιοχή του όρμου Σουρούγκα σε βάθος 20 χλμ..

Ιάπωνες σεισμολόγοι, που παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα εξετάζοντας πιθανές αλλαγές στο γεωλογικό χάρτη της περιοχής, δεν ήταν σε θέση να αποκλείσουν εάν θα ακολουθήσουν ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις.

Το 1995 είχε σημειωθεί σεισμός 7,2 ρίχτερ με συνέπεια την ολική καταστροφή της δυτικής πόλης Κμπε και το θάνατο 6.400 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ