Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καλυφθούν 100% οι αγρότες για τις ζημιές

Οι βουλευτές του ΚΚΕ με Ερωτήσεις που κατέθεσαν το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, ζητούν την πλήρη αποζημίωση των αγροτών των οποίων καταστράφηκαν οι καλλιέργειες - παραγωγή από βροχοπτώσεις και χαλάζι

Σειρά Ερωτήσεων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν καταθέσει στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή από φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα:

Σε Ερώτηση των βουλευτών Γιάννη Ζιώγα, Σοφίας Καλαντίδου και Σπύρου Χαλβατζή γίνεται αναφορά στο πρόβλημα που δημιούργησε στους αγρότες η χαλαζόπτωση στο Δήμο Βελβεντού Νομού Κοζάνης. Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στους αγρότες η εφαρμογή από την κυβέρνηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση η θεομηνία που έπληξε το Βελβεντό. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό αν θα υπάρξουν άμεσες και αντικειμενικές εκτιμήσεις των ζημιών, θα δοθούν δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις, θα αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, ώστε να καλύπτει το 100% της ζημιάς και τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.

Για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από χαλαζόπτωση στις περιοχές Δήμου Βασιλικών Θεσσαλονίκης και Παλαιοκάστρου, Γαλαρινού, Γαλάτιστα, Βάβδου Χαλκιδικής οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση οι αγροτοκτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών. Μετά την ΚΑΠ, σημειώνεται, που μειώνει δραματικά το εισόδημά τους, αυξάνοντας τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, ήρθαν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα να ολοκληρώσουν την καταστροφή. Γι' αυτό η αποζημίωση των παραγωγών πρέπει να είναι άμεση και επαρκής για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα που αντιμετωπίζουν. Γιατί είναι γνωστό ότι οι εκτιμήσεις γίνονται, αλλά οι μικρές αποζημιώσεις αργούν. Και ερωτάται ο υπουργός εάν θα αποζημιωθούν άμεσα και με επάρκεια οι αγροτοκτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών και αν θ' αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, ώστε να καλύπτει το 100% της ζημιάς.

Στο θέμα των άμεσων αποζημιώσεων των αγροτών του Ν. Λάρισας και ιδιαίτερα τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η περιοχή της Αγιάς αλλά και η περιοχή Γιάννουλης και άλλες, στα μήλα, στα κεράσια, τα ροδάκινα και άλλες καλλιέργειες από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής και ζητούν, πέρα από τις γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις, να δοθεί 100% αποζημίω­ση και έκτακτο οικονομικό επίδομα και πάγωμα των δανείων επί 3 χρόνια, λόγω και των ζημιών στα περσινά μήλα που έμειναν απούλητα αλλά και γιατί οι όποιες αποζημιώσεις από το χαλάζι θα δοθούν το Φλεβάρη του 2010 περίπου. Επισημαίνουν ακόμα ότι ανάλογο πρόβλημα ακαρπίας είχε προκύψει και τον περασμένο Μάρτη με τους αμυγδαλοπαρα­γω­γούς στις περιοχές των Δήμων Νέσσωνα, Λακέρειας και Σαρανταπό­ρου του Νομού Λάρισας. Και ερωτούν εάν θ' αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει τους αγροτοκτηνοτρόφους από τις ζημιές από οποιαδήποτε αιτία και να δίνει αποζημίωση για το 100% της ζημιάς.

Σε Ερώτηση των βουλευτών Αχιλλέα Κανταρτζή, Αντώνη Σκυλλάκου και Νίκου Γκατζή σχετικά με τις μεγάλες ζημιές από χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας Ν. Τρικάλων, ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την άμεση αποτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς άμεσα και για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

Για τις αποζημιώσεις των αγροτών της περιοχής αγροκτήματος Πεδινού στην Καρδίτσα για τις ζημιές που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση, οι Βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος υπογραμμίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τροποποιηθεί ο κανονισμός ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε οι αγρότες να αποζημιώνονται για το σύνολο της παραγωγής και του κεφαλαίου που καταστράφηκε, είτε από αντίξοες καιρικές συνθήκες, είτε από κάθε άλλο ζημιογόνο παράγοντα ακόμη και από τις οικονομικές κρίσεις.

Σχετικά με την αποζημίωση αγροτών Δήμου Βασιλικών Νομού Τρικάλων που υπέστησαν ζημιές λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών επισημαίνεται ότι οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τους τελευταίους μήνες επηρέασαν αρνητικά την απόδοση των καλλιεργειών τόσο των σιτηρών που υπέστησαν σημαντικές ζημιές και παρουσιάζουν μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις όσο και των ελαιόδεντρων όπου παρατηρείται μειωμένη καρπόδεση. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος τονίζουν ότι επιβάλλεται η αποζημίωση των παραγωγών να είναι άμεση και να καλύπτει το 100% της ζημιάς που υπέστησαν, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η δυνατή βροχόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή του Δήμου Πελινναίων Ν. Τρικάλων, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες με βαμβάκι, καλαμπόκι, καρπούζια, πεπόνια και άλλες. Και ερωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει για την άμεση αποτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς άμεσα και για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ