Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Ανέστειλε την έκδοση Χριστοφοράκου

Μαραθώνιος δηλώσεων από στελέχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες των κομμάτων τους και τη σήψη του συστήματος που υπηρετούν

Νέα παράταση στο σίριαλ της έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα δόθηκε χτες από τη γερμανική δικαιοσύνη, παρά τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα του προηγούμενου τριήμερου που ήθελαν την όλη επιχείρηση να ολοκληρωθεί ακόμη και χτες το βράδυ. Τα μέλη του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ζήτησαν πίστωση χρόνου, προκειμένου να ξαναδιαβάσουν το φάκελο της υπόθεσης. Την καθυστέρηση στην έκδοση πέτυχαν οι συνήγοροι του Μ. Χριστοφοράκου, οι οποίοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, μετά την επικύρωση της έκδοσης του κατηγορούμενου από το αρμόδιο Εφετείο της Γερμανίας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται ότι ο υπουργός Ν. Δένδιας ενημερώθηκε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Να υπενθυμίσουμε ότι, βάσει της απόφασης του Εφετείου του Μονάχου, το κατηγορητήριο - σύμφωνα με το οποίο θα δικαστεί ο M. Χριστοφοράκος - αφορά αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν το διάστημα από τις 18 Απρίλη 2003 έως και το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Η έκδοση Χριστοφοράκου στη χώρα μας αφορά σε αδικήματα σε σχέση με τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, αλλά μόνο για το προαναφερθέν διάστημα, καθώς τα περισσότερα αδικήματα για τα οποία εζητείτο η έκδοσή του έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα στη Γερμανία και με τη συμπλήρωση της 5ετίας έχουν παραγραφεί. Να σημειωθεί τέλος πως εκκρεμεί στο Εφετείο του Μονάχου η απόφαση σχετικά με το δεύτερο ένταλμα σύλληψης για αδικήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, το C4Ι.

Κλεφτοπόλεμος συγκάλυψης

Οι εξελίξεις στο θέμα της έκδοσης Χριστοφοράκου πυροδότησαν ένα νέο κλεφτοπόλεμο δηλώσεων και αλληλοκατηγοριών, με στόχο να κρυφτεί η ουσία και να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα αντιλαϊκά μέτρα που μαζί με τη διαφθορά αποτελούν το πλαίσιο της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν πως δε γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα. Χτες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίστηκε με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους να «νίπτει τας χείρας του», υποστηρίζοντας, σε ό,τι αφορά το θέμα της έκδοσης Χριστοφοράκου, ότι «η Πολιτεία έκανε τα πάντα και κάνει τα πάντα, ώστε και να έρθει ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα».

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «ριάλιτι» και «σόου» Χριστοφοράκου και κατήγγειλε τις ευθύνες της κυβέρνησης και «όλων όσων άφησαν τον κ. Χριστοφοράκο να φύγει». Υποστήριξε υποκριτικά ότι «θέλουμε στην υπόθεση αυτή να έρθουν όλα στο φως, να μάθουμε όλη τη ροή των χρημάτων, πού πήγαν, ποιοι τα πήραν, τι τα έκαναν», ενώ ανήγγειλε την επίδοση επιστολής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στους δικηγόρους του Μ. Χριστοφοράκου, όπου «ζητάμε να δώσουν τα στοιχεία - εάν υπάρχουν - και αποδείξεις, στο βαθμό που αφορούν το ΠΑΣΟΚ ή στελέχη του». Επισήμανε ακόμα ότι «εμείς δεν έχουμε οποιοδήποτε στοιχείο που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπήκαν χρήματα στο ΠΑΣΟΚ», κρατώντας την ίδια ώρα αποστάσεις για το τι έγινε στο ΠΑΣΟΚ πριν γίνει πρόεδρος ο Γ. Παπανδρέου.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Ντ. Ρόβλιας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «άφησε τον κ. Χριστοφοράκο να φύγει με 71 εμβάσματα των μαύρων ταμείων και προσπαθεί να τον γυρίσει πίσω με "τροχαία παράβαση", αλλά ούτε αυτό δεν καταφέρνει, τουλάχιστον επί του παρόντος». Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «έπαψε να τηρεί και τα προσχήματα. Πανηγυρίζοντας για την αναστολή προς το παρόν της παράδοσης του κ. Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, αποδεικνύει πέραν αμφισβήτησης ποιος φοβάται την έλευσή του στη χώρα μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες των κομμάτων του δικομματισμού, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε σε «εφιάλτη Χριστοφοράκου» για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Υποκριτικές και δόλιες διακηρύξεις

Σε σχόλιό του την Παρασκευή για το σκάνδαλο «Ζήμενς» και τη δικομματική αντιπαράθεση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε: «Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο "Ζήμενς" καταδεικνύουν, εκτός των άλλων, το πόσο υποκριτικές και δόλιες είναι οι διακηρύξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων. Το μόνο ασφαλές κριτήριο για να διαπιστώνει ο λαός τον πραγματικό ρόλο των κομμάτων και τις πηγές των οικονομικών τους είναι το αν η πολιτική τους υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα ή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ας θυμηθούν όλοι ποια ήταν η θέση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών - ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, το C4i και ποιο κόμμα τα αντιπάλεψε εκτός του ΚΚΕ. Ο λαός μπορεί να γλιτώσει από τα αντιλαϊκά μέτρα και τη διαφθορά, μόνο αν εμπιστευθεί τη δύναμή του και αντεπιτεθεί κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ