Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνημείο το λευκαρίτικο κέντημα

Στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της «ΟΥΝΕΣΚΟ» θα συμπεριληφθεί το λευκαρίτικο κέντημα, το οποίο αποτελεί το χαρακτηριστικότερο είδος κεντητικής τέχνης της Κύπρου.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου σε συνεργασία με το Δήμο Λευκάρων, εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της «ΟΥΝΕΣΚΟ» και, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λευκάρων Ανδρέας Σώσειλος, η τελική έγκριση, η οποία είναι τυπική, θα ληφθεί το Σεπτέμβρη από τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.

Η κεντητική τέχνη στα Λεύκαρα της επαρχίας Λάρνακας ξεκίνησε με τα «ασπροπλούμια», τα οποία, με την επίδραση των Ενετών κατά την κατάκτηση της Κύπρου, εξελίχθηκαν στο λευκαρίτικο κέντημα. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τον 15ο αιώνα, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι επισκέφθηκε την κοινότητα των Λευκάρων και παράγγειλε τον «ποταμό» που ήταν ένα σχέδιο σε ένα μεγάλο, μακρύ τραπεζομάντιλο, αποκλειστικά για τον ίδιο, γι' αυτό και φέρει την ονομασία «σχέδιο ντα Βίντσι». Ο ίδιος ο ντα Βίντσι χάρισε το τραπεζομάντιλο αυτό στον καθεδρικό ναό Ντουόμο του Μιλάνου, όπου σώζεται μέχρι σήμερα. Ομως το «πρωτότυπο» έχει φθαρεί και πριν από περίπου 25 χρόνια αντικαταστάθηκε από άλλο.

Οι Κύπριοι ετοιμάζουν ακόμη και ίδρυμα με σχολή κεντητικής του λευκαρίτικου. Σε μελέτη της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας αναφέρεται ότι τα μοτίβα, που είναι δυνατό να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν το λευκαρίτικο κέντημα, ξεπερνούν τα 650 σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ