Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Απρόθυμοι για ουσιαστικές αλλαγές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αναλώνονται σε σκιαμαχίες για επιμέρους πλευρές και αρνούνται να τοποθετηθούν στα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να αλλάξει τίποτε στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών». Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου το ΚΚΕ κάλεσε - χωρίς καμιά ανταπόκριση - τα δύο κόμματα να τοποθετηθούν ευθέως απέναντι στην πρότασή του για κατάργηση των ασφυκτικών χρόνων παραγραφής που ισχύουν για τα αδικήματα καθώς και για τη μη εξάρτηση των παραπομπών από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναλώθηκαν σε μία ακόμη ανούσια αντιπαράθεση με αντικείμενο τις διαδικασίες επιλογής και λειτουργίας του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου που αμφότεροι προτείνουν.

Ξεκάθαρος ήταν στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής. Οπως είπε, τα ουσιαστικά εμπόδια είναι οι «ασφυκτικές προθεσμίες παραγραφής και αποσβεστικής παραγραφής δηλαδή η προθεσμία μεσα στην οποία πρέπει να ασκηθεί η ποινική δίωξη» καθώς και το ότι «η λήψη των αποφάσεων για την έναρξη της διαδικασίας, όσο και η απόφαση δίωξης, συναρτώνται από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Δηλαδή, από τη θέληση της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζοντας ότι κανένα από τα ουσιώδη αυτά προβλήματα δε λύνεται μέσω των προτάσεων των δύο κομμάτων και πως «τίποτα ουσιαστικά δε θα αλλάξει».

Καταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ ο Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι «πρέπει να πάμε στην κοινή παραγραφή για τις προθεσμίες» (σ.σ. τα χρονικά όρια που ισχύουν γιά κάθε αδίκημα σύμφωνα με το Ποινικό Δίκαιο) και παράλληλα «να απεμπλακούμε από τη θέληση της εκάστοτε πλειοψηφίας». Αυτό θα γίνει όταν «από την στιγμή που αποστέλλεται δικογραφία» στο Κοινοβούλιο «εάν συγκεντρωθεί ένας περιορισμένος αριθμός βουλευτών, έστω κι αν είναι μειοψηφία, να διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από Δικαστικό Συμβούλιο». Οσον αφορά την επιλογή του Δικαστικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι «εδώ είμαστε για να συζητήσουμε το πώς θα εκλέγεται». Κάλεσε ευθέως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθούν για την πρόταση αυτή, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αρθούν τα εμπόδια» και πρόσθεσε ότι πρέπει να «αφήσουμε τα περί του ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει άλλες ρυθμίσεις. Αν συμφωνείτε ότι αυτά είναι τα εμπόδια, να το πείτε καθαρά»...

Κουβέντα να γίνεται...

Κοινός τόπος για τους εισηγητές των άλλων κομμάτων ήταν οι περιορισμοί που όπως υποστήριξαν προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα. Εκ μέρους της ΝΔ η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη πρότεινε τη λειτουργία 3μελους δικαστικού οργάνου που θα λειτουργεί όχι στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο, αλλά σε αυτό της τακτικής Δικαιοσύνης. Αντίθετος στην πρόταση δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το προτεινόμενο 3μελές Δικαστικό Συμβούλιο γιατί «η τακτική Δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα από το Σύνταγμα να ασκήσει ποινική διαδικασία σε υπουργούς, είναι αρμοδιότητα της Βουλής». Αντίστοιχα πρότεινε «να γίνεται εξεταστική και να οριστεί τριμελές δικαστικό συμβούλιο που θα καταθέτει το πόρισμά του και στην συνέχεια να αποφαίνεται η Ολομέλεια της Βουλής».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι «ελάχιστα περιθώρια αφήνει το Σύνταγμα» και «δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά και σημαντικά πράγματα». Ολες τις προτάσεις δήλωσε ότι θα καταψηφίσει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης, αφού αντικειμενικά θα είναι αντισυνταγματικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ