Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του σπέρνουν το θάνατο
  • Βουτηγμένη στο αίμα των εργατών είναι η ανάπτυξη, στο πλαίσιο της οποίας οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου χρόνια τώρα δουλεύουν για να καταλήξει η ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες, όσο γίνεται πιο «καθαρή» από εργασιακά δικαιώματα
  • Σε κινητοποίηση καλούν σήμερα οι ταξικές δυνάμεις, στις 7.30 μ.μ., στην παραλία της Λάρυμνας

Ενας 38χρονος και ένας 26χρονος εργάτης βρήκαν το θάνατο στη ΛΑΡΚΟ μέσα σε 24 μόλις μέρες

Eurokinissi

Ενας 38χρονος και ένας 26χρονος εργάτης βρήκαν το θάνατο στη ΛΑΡΚΟ μέσα σε 24 μόλις μέρες
Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ δεν πρόλαβαν να θάψουν τον συνάδελφό τους, 38χρονο Χρ. Δόσκορη, που στις 2 Αυγούστου περιλούστηκε με καυτό μέταλλο. Από χτες θρηνούν και δεύτερο νεκρό, τον 26χρονο Κώστα Ντελή.

Το νέο εργατικό «ατύχημα», που σημειώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι, οδήγησε ακόμα στο σοβαρό τραυματισμό του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Γενικού Κρατικού Αθήνας, με εγκαύματα στο πρόσωπο και το στήθος. Ελαφρύτερα τραυματίστηκαν ο Φώτης Κάλης, που επίσης νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό και οι Γιάννης Ξυρογιάννης και Γιώργος Ανδρίτσος, στους οποίους προσφέρθηκαν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες.

Το χτεσινό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» δεν ήρθε ξαφνικά. Ολα έδειχναν ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Πρόκειται για ένα ακόμα «προμελετημένο» έγκλημα, συνέπεια της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος την υγεία και την ασφάλεια του εργάτη.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν άλλωστε οι μαρτυρίες και τα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε ο «Ρ», που βρέθηκε άμεσα στο χώρο.

«Είδαμε να χύνεται καυτό μέταλλο...»

«Ημασταν σε ένα καμαράκι, 150 μέτρα μακριά. Ακούσαμε το μπαμ και καταλάβαμε ότι κάτι κακό είχε συμβεί. Τρέξαμε αμέσως. Είδαμε να χύνεται καυτό μέταλλο. Είχε τρυπήσει το καμίνι. Γίνονταν εκρήξεις, παντού υπήρχε καπνός. Ψάχναμε τους συναδέλφους να δούμε αν είναι καλά. Δε βρίσκαμε τον Κώστα. Το μέταλλο πλησίασε τη δεξαμενή προπανίου. Αν έφθανε μέχρι εκεί, ούτε εσείς, που ήσασταν ακόμα στο δρόμο, δε θα γλιτώνατε. Αρχίζαμε να ρίχνουμε στο μέταλλο με τις μάνικες. Οταν έσβησε η φωτιά, βρήκαμε τον Κώστα νεκρό». Ετσι περιέγραψαν στον «Ρ» την κόλαση, που έζησαν χτες οι εργάτες, ο Παναγιώτης Πολίτης, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ και γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, και οι συνάδελφοί του. Λόγια που δείχνουν ότι από θαύμα σώθηκαν οι υπόλοιποι εργάτες.

Εδώ και δέκα μέρες η ηλεκτροκάμινος νούμερο 5 είχε πρόβλημα. Η έξοδος από όπου βγαίνει το ρευστοποιημένο καυτό μέταλλο είχε μπουκώσει. «Το πρόβλημα λύνεται το πολύ σε τρεις - τέσσερις μέρες. Αυτή τη φορά κράτησε πολλές μέρες και δεν εμφανίστηκε ούτε ένας εκπρόσωπος από τη διοίκηση για να αντιμετωπιστεί», λένε οι εργάτες στον «Ρ». Παρά το σοβαρό αυτό πρόβλημα, η τροφοδοσία της καμίνου με σιδηρονικέλιο συνεχιζόταν όλες αυτές τις μέρες! Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει τρύπα στο καμίνι το περασμένο Σάββατο από όπου άρχισε να χύνεται καυτό μέταλλο. Εγιναν εκρήξεις. Οι εργάτες αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους. Δεν πρόλαβαν να κάνουν το ίδιο χτες, όταν άνοιξε και πάλι τρύπα.

Ολες αυτές τις μέρες, η εργοδοσία δεν έκοψε καν την τροφοδοσία με μετάλλευμα. Η κυβέρνηση έπρεπε να σκοτωθεί και δεύτερος εργάτης για να δώσει εντολή - χτες - να κλείσουν οι πέντε ηλεκτροκάμινοι του εργοστασίου και να γίνει έλεγχος.

Αμέσως μετά το νέο θανατηφόρο ατύχημα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ και βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Μαρίνο, βρέθηκε στο εργοστάσιο. Σε συνάντηση με εκπρόσωπο της εργοδοσίας κατήγγειλε το νέο εργοδοτικό έγκλημα, ενώ σε δήλωσή του το στέλεχος του ΚΚΕ μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι αιτίες και του νέου «ατυχήματος» αφορούν το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα που αντιμετωπίζει τη ζωή της εργατικής τάξης ως αναλώσιμο είδος. Τα λόγια του επιβεβαιώνουν οι πάνω από 56 εργάτες, που από την αρχή του 2009 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ακόμα στο χώρο παραβρέθηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ από τον κλάδο του μετάλλου. Ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο Δημήτρης Τσουμπρής, γραμματέας της Ομοσπονδίας Μετάλλου και ο Θανάσης Κοτρώνης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Κινητοποίηση σήμερα στη Λάρυμνα

Για να σταματήσουν οι εργαζόμενοι «να μετρούν νεκρούς και τραυματίες, πρέπει να σηκώσουν πιο αποφασιστικά το ανάστημά τους απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, στα κόμματα, στους συνδικαλιστές και τους μηχανισμούς που την υπηρετούν», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ, που σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, προχωρά σε συγκέντρωση στην παραλία της Λάρυμνας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Ακόμα, οι ταξικές δυνάμεις κατέθεσαν ήδη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Μέταλλο (ΠΟΕΜ) πρόταση για προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Ενώ το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, με αφορμή το θανατηφόρο «ατύχημα», πραγματοποιεί σήμερα εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο εργατικό «ατύχημα» στην «ΤΙΤΑΝ» (2019-11-05 00:00:00.0)
Πέθανε ο εργάτης που είχε τραυματιστεί βαριά (2009-09-08 00:00:00.0)
Η διαφορά... (2006-08-22 00:00:00.0)
Ευαγές ίδρυμα το γκέτο! (2001-05-03 00:00:00.0)
ΟΧΙ άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους! (2000-09-01 00:00:00.0)
Ξεψύχησε αβοήθητος! (1998-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ