Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ευλογεί» την επιμόρφωση τύπου... κατάρτισης

Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιμόρφωσης και μόνιμα τμήματα επιμόρφωσης, μόνο, σε πανεπιστημιακές σχολές προτείνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Η πλειοψηφία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας δήλωσε - και πάλι - τη συμφωνία με τις κυβερνητικές και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, αυτή τη φορά στο θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Στο προχτεσινό ΔΣ οι δυνάμεις της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ στήριξαν το θεσμό, δηλώνοντας, μάλιστα, την ικανοποίησή τους για την καλύτερη λειτουργία του και στάθηκαν μόνο σε κάποια διαχειριστικά ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κώστας Παπλωματάς, τόνισε ότι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κατευθύνεται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, τείνει να είναι ταχύρρυθμη με χαρακτηριστικά πρόσκαιρης κατάρτισης, ενώ θα δημιουργήσει τον «εκπαιδευτικό» των... πιστοποιητικών και των ημερίδων. Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση οδηγεί τον κλάδο να αποδεχτεί χειρότερες και πιο πρόχειρες μορφές επιμόρφωσης, συνδεδεμένες με μελλοντικές εργασιακές ανατροπές και αποκομμένες από τα πανεπιστήμια.

Το ΠΑΜΕ αντιπροτείνει και διεκδικεί επιμόρφωση υποχρεωτική και δυνατή για όλους τους εκπαιδευτικούς, κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, μόνιμα τμήματα επιμόρφωσης κατά αποκλειστικότητα σε πανεπιστημιακές σχολές εκπαίδευσης με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό. Επίσης, αντί για τη σημερινή εισαγωγική επιμόρφωση, οι νέοι εκπαιδευτικοί να φοιτούν σε ειδικές πανεπιστημιακές παιδαγωγικές σχολές και να ασκούνται στη διδακτική - ψυχολογική - παιδαγωγική εμπειρία για μια διετία μέσα στις σχολικές μονάδες, έτσι ώστε το πτυχίο τους να αποτελεί τίτλο επάρκειας και μοναδικό κριτήριο διορισμού.

Παράλληλα, ετήσια και περιοδική επιμόρφωση των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα. Ολιγοήμερες επιμορφωτικές διαδικασίες σε τακτά διαστήματα όταν το απαιτούν οι εξελίξεις και νέα δεδομένα, που δε θα έχουν τη μορφή των ΠΕΚ ή ημερίδων και δε θα αποτελούν κριτήρια διάκρισης και αξιολόγησης, πάντα με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

Συνέδριο... αποδοχής των νέων βιβλίων

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει διήμερο συνέδριο στο Καρπενήσι στις 16 και 17 Οκτωβρίου με αντικείμενο την παρουσίαση ευρημάτων της έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών - Μελετών της ΔΟΕ για τα νέα σχολικά βιβλία. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι το ερωτηματολόγιο ενδιαφέρεται για επιφανειακά ζητήματα και τελικά η επιλογή των ερωτημάτων διστακτικά οδηγεί στην αποδοχή των κυρίαρχων απόψεων, αφού αποσιωπά τα ζητήματα των διαθεματικών προγραμμάτων, του πολλαπλού βιβλίου, της πολυτροπικότητας. Με άλλα λόγια, συγκαλύπτει τη μορφωτική υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση και παραπέρα ταξική διαφοροποίηση του σχολείου και δικαιολογημένα δε συμμετείχε η παράταξη στη σύνταξή του, καταθέτοντας αντιπρόταση.

Τέλος, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), όσον αφορά το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας, μέχρι στιγμής, αποφάσισε ότι θα προχωρήσει στην «εθιμοτυπική» συνέντευξη Τύπου για τις ελλείψεις στα σχολεία. Οπως αναμενόταν αποφάσισε τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ με την ΑΔΕΔΥ. Σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση το ΠΑΜΕ κατέθεσε το ολοκληρωμένο πλαίσιό του για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου που χρειάζονται μαχητικές διεκδικήσεις σε ταξική κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ