Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ - ΑΠΘ
Κάλεσμα πάλης για το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση

Είναι δικαίωμα η δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές (φωτ. από το εστιατόριο του Πολυτεχνείου Αθήνας)
Είναι δικαίωμα η δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές (φωτ. από το εστιατόριο του Πολυτεχνείου Αθήνας)
Για το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» στη Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ανακοίνωσε ο πρύτανης στη Σύγκλητο προχτές, η Πανσπουδαστική ΚΣ χτυπάει αγωνιστικό συναγερμό στους φοιτητικούς συλλόγους και στις επιτροπές αγώνα του Πανεπιστημίου και καλεί κάθε φοιτητή να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν σίτιση.

Η ΠΚΣ καλεί τους συλλόγους να πάρουν απόφαση καταδικαστική για τους «πωλητές» της Φοιτητικής Λέσχης, για την πολιτική των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Καλεί τις Επιτροπές Αγώνα να οργανώσουν την πάλη για τη διατήρηση και ενίσχυση του δικαιώματος στη Δωρεάν Σίτιση. Καλεί κάθε φοιτητή σε αγωνιστική επαγρύπνηση, σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα, στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

«Το κλείσιμο της λέσχης είναι ακόμα ένα χτύπημα στο δικαίωμα των φοιτητών σε δωρεάν σίτιση, σε δωρεάν σπουδές, σε μια περίοδο που το κεφάλαιο, με το επιπλέον στοιχείο της οικονομικής κρίσης, εντείνει τα αντιδραστικά μέτρα και εμφανίζεται το καλά οργανωμένο σχέδιό του για να μετατραπεί η Ανώτατη Εκπαίδευση σε πεδίο επιχειρηματικής κερδοφορίας», τονίζει η ΠΚΣ. «Το σχέδιο αυτό περνάει μέσα από την υπαγόρευση της ανταποδοτικότητας, την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων με γνώμονα το πόσο ικανά είναι να πετυχαίνουν κέρδη με τις διάφορες δραστηριότητές τους. Καταστρώνεται στα επιτελεία της ΕΕ και υλοποιείται στη χώρα μας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» σημειώνει στην ανακοίνωση. Σε ένα τέτοιο σχέδιο δε χωράει η φοιτητική μέριμνα, οι παροχές του Πανεπιστημίου στους φοιτητές. Για το λόγο αυτό δε χρηματοδοτούνται, με την προοπτική ή να κλείσουν ή να παραδοθούν σε χέρια ιδιωτών. «Είναι προκλητικό το γεγονός ότι την ίδια ώρα που δίνονται τεράστια χρηματικά ποσά στο τραπεζικό και το βιομηχανικό κεφάλαιο, η Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ απειλείται με κλείσιμο λόγω αυτής της υποχρηματοδότησης», επισημαίνει η ΠΚΣ.

Η ΠΚΣ υπογραμμίζει και τις ευθύνες της Πρυτανείας για την εξέλιξη καθώς χρόνια τώρα, για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της λέσχης (π.χ. μείωση μερίδων, μετέωρη η ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων κ.ά.), διαβεβαίωνε ότι όλα λειτουργούν σωστά, ενώ στην προχτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου ανακοίνωσε «κλείσιμο». Υπογραμμίζει, ακόμα, τις ευθύνες της Συγκλήτου που υπερψήφισε τον πενιχρό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου.

Επίσης επισημαίνει τις ευθύνες των άλλων παρατάξεων: «Εν λευκώ εντολή για το κλείσιμο της λέσχης, τα μέτρα της ιδιωτικοποίησης έδωσαν οι παρατάξεις των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ κ.ά. διά της απουσίας των μελών τους και των ορισμένων εκπροσώπων τους από τη Σύγκλητο».

«Οι φοιτητές έχουν μοναδικό συμφέρον να παλέψουν για να λειτουργεί η φοιτητική λέσχη παρέχοντας φαγητό ικανό να θρέψει όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου, με ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο κτιρίων της, με εργαζόμενους που θα εργάζονται σ' αυτήν ως μόνιμοι και με κανονικό ωράριο, όχι υπό το καθεστώς της εργολαβίας» καταλήγει η ΠΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ