Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πλέγμα της ιμπεριαλιστικής ενσωμάτωσης

Μνημόνια και συμφωνίες που υπέγραψαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και θεσμοθετούν το βάθεμα της πρόσδεσης στο άρμα του ΝΑΤΟ

Η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φρένο στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και να επιβάλλει την αποδέσμευση της χώρας μας από τη λυκοσυμμαχία
Η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φρένο στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και να επιβάλλει την αποδέσμευση της χώρας μας από τη λυκοσυμμαχία
Η πλήρης ενσωμάτωση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αποτελεί μια διαδικασία που εξελίσσεται στο χρόνο, αποτυπώνοντας την ίδια την κλιμάκωση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. Η προχτεσινή επίσκεψη στην Αθήνα, και στη συνέχεια οι επαφές στην Αγκυρα, του νέου γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και η παράλληλη συζήτηση στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής του λεγόμενου «Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE)», αποτελούν στοιχεία αυτής της κλιμάκωσης.

Ειδικά το εν λόγω Μνημόνιο είναι ένα «γραμμάτιο» απέναντι στο ΝΑΤΟ, η σύνταξη του οποίου είχε ξεκινήσει επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και έπρεπε να εξοφλήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε με μεγαλύτερες αξιώσεις να διεκδικήσει καλύτερη θέση στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού καταμερισμού. Υπενθυμίζεται ότι με τη συμφωνία αυτή, καθορίζεται το πλαίσιο μετατροπής της Ελλάδας σε μόνιμο θέατρο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και τίθεται υπό ΝΑΤΟική διοίκηση κάθε στρατηγική εγκατάσταση και έμψυχο υλικό σχετικό με την εθνική άμυνα, θεσμοθετώντας την υπεροχή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης απέναντι στην όποια εσωτερική τάξη. Μ' αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν επί τόσα χρόνια και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έδειξε την ετοιμότητά της στο να υλοποιεί τις δεσμεύσεις προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει.

Αυτό το «Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE)» που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση την ημέρα επίσκεψης στην Αθήνα του γγ του ΝΑΤΟ, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συμφωνιών και μνημονίων, που έχουν τα τελευταία χρόνια υπογράψει με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οικοδομώντας έτσι το πλέγμα των νέων μορφών αποτελεσματικότερης και βαθύτερης συμμετοχής της Ελλάδας στους νεοταξικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ετεροδικία Αμερικανών στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές κυβερνήσεις δημιουργούν και θεσμοθετούν επί του ελληνικού εδάφους διάφορα ιμπεριαλιστικά στρατηγεία και κέντρα, ενώ ταυτόχρονα εδραιώνουν στο εσωτερικό της χώρας την επιβολή του ιμπεριαλιστικού «Δικαίου», διεκδικώντας πιο ενεργό ρόλο και ταυτόχρονα καλύτερη θέση στη μοιρασιά της ιμπεριαλιστικής λείας για λογαριασμό της ελληνικής πλουτοκρατίας.

Ανάμεσα σε αυτές τις ρυθμίσεις ξεχωρίζουν τα παρακάτω:

Η «Συνολική Τεχνική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ» για τις βάσεις, υπογράφηκε στις 13 Ιούνη 2001 στις Βρυξέλλες από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου και τον Αμερικανό ομόλογό του, Κ. Πάουελ. Η συμφωνία αυτή καθιερώνει γενικευμένη ετεροδικία για όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται με αποστολή στην Ελλάδα. Η συμφωνία είναι συμπληρωματική της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις του 1990, (MDCA-90) της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία σε ετήσια βάση ανανεώνεται μετά τη λήξη της το 1998. Καλύπτει, όμως, πέραν του προσωπικού των βάσεων και τους Αμερικανούς που υπηρετούν στις ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις και στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία στην Ελλάδα, «είτε στο πλαίσιο της παρουσίας τους για στρατιωτικούς σκοπούς στις αμερικανικές βάσεις, είτε σε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική και πολιτική δραστηριότητα στην Ελλάδα», όπως είχε πει ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος.

Με βάση το καθεστώς της ετεροδικίας που θεσμοθετείται, μπορεί ο οποιοσδήποτε Αμερικανός (μόνο οι ...τουρίστες εξαιρούνται) να διαπράττει επί του ελληνικού εδάφους οποιοδήποτε αδίκημα, ακόμα και έγκλημα, χωρίς το φόβο της τιμωρίας από τον ελληνικό νόμο. Κάθε, λοιπόν, Αμερικανός πράκτορας και προβοκάτορας θα φοράει την «προβιά» της επίσημης κρατικής αποστολής και θα αλωνίζει ελεύθερα χωρίς το φόβο να υποστεί κάποιες συνέπειες από τον ελληνικό νόμο. Η εν λόγω συμφωνία ήρθε την 1η Νοέμβρη 2002 προς κύρωση στη Βουλή.

Η ετεροδικία θεσμοθετείται με την παραίτηση των ελληνικών αρχών από το δικαίωμα άσκησης ποινικής δίωξης κατά των Αμερικανών. Με βάση αυτό το καθεστώς, οι Αμερικανοί έχουν επί του ελληνικού εδάφους μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων απ' ό,τι οι Ελληνες συνάδελφοί τους, καθώς δε θα ελέγχονται από το νόμο και δε θα τιμωρούνται.

Να σημειωθεί ότι η λεγόμενη Συνολική Τεχνική Συμφωνία (comprehensine Technical Agreement) αποτελούσε μια από τις εκκρεμότητες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που είχαν καταγραφεί και κατά την επίσκεψη των πρώην Αμερικανού Προέδρου Μπ. Κλίντον στην Αθήνα, το Νοέμβρη του 1999. Η συμφωνία αυτή κωδικοποιεί όλες τις προϋπάρχουσες από το 1947 και δώθε διμερείς συμφωνίες, πρωτόκολλα κλπ., που ρύθμιζαν θέματα του αμερικανικού προσωπικού στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα θέματα που περιλαμβάνονται στη CTA, πέρα από την ετεροδικία, είναι και αυτά που αφορούν τη φορολογική απαλλαγή των εργολάβων που αναλαμβάνουν έργα για λογαριασμό των Αμερικανών.

ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης

Για το ΝΑΤΟικό στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» HQ-NDC/GR, στη Θεσσαλονίκη (πρώην Γ΄ Σώμα Στρατού) το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης» πέρασε από τη Βουλή στα μέσα Δεκέμβρη 2008 με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Το βάθος της εμπλοκής αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη συμφωνία περί ίδρυσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟικού επιτελείου στη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εκθέτοντας έτσι τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό επιτελείο που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη με την επωνυμία «Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα», έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της περιοχής μας, ενώ κατά περίπτωση θα αναλαμβάνει και αποστολές στα διάφορα ιμπεριαλιστικά πολεμικά μέτωπα. Μένει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για χρήση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων (πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Αμυνας στη σχετική συζήτηση στη Βουλή είχε υποστηρίξει ότι «δε δεσμευόμαστε στη χρήση τους», δηλαδή το συζητάμε αλλά... προς το παρόν «δε δεσμευόμαστε»!

Το Κέντρο «αντιτρομοκρατικού» πολέμου στη Σούδα

Την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους νεοταξικούς - ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σηματοδοτεί η λειτουργία του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο χώρο της Βάσης της Σούδας, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 14 Οκτώβρη 2008 παρουσία ΝΑΤΟικών αξιωματούχων. Το συγκεκριμένο Κέντρο πολεμικής προετοιμασίας για τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», καθώς και για αποστολές καθαρά κατασταλτικής δύναμης, λειτουργεί από το 2005, ενώ η αρχική συμφωνία έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003.

Αποστολή του είναι η εκπαίδευση στελεχών για τον έλεγχο των θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες, αλλά και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών». Το νέο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης δίνει ώθηση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ενισχύει παραπέρα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της βάσης της Σούδας. Να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβρη του 2008 ψηφίστηκε στη Βουλή το σχετικό μνημόνιο που αφορά τους όρους λειτουργίας του ΚΕΝΑΠ, από τους βουλευτές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Η συνειδητή πρόσδεση της Ελλάδας, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό άρμα, στόχο έχει τη συμμετοχή από καλύτερες θέσεις της ελληνικής πλουτοκρατίας στη διεθνή αγορά και συνδέεται άμεσα με τις επιδιώξεις της για αναβαθμισμένη συμμετοχή της στη διανομή της λείας από τη λεηλασία χωρών και λαών. Είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την υπόθεση της διεθνούς ειρήνης, αφού συνδέεται με την ακόρεστη αρπακτικότητα του κεφαλαίου, που φτάνει έως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η απάντηση πρέπει να είναι άμεση από τα πλατιά λαϊκά στρώματα με τη μαχητική συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη, με στόχο την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και κάθε άλλο σχηματισμό που προωθεί τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.


Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ