Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Θέλουν δήμους - μεσάζοντες για τα επιχειρηματικά συμφέροντα

«Με την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλουν να περάσουν την απελευθέρωση των αγορών του τομέα ενέργειας, το ξεπούλημα των λιγνιτωρυχείων, την παράδοση του ορυκτού πλούτου και της ενέργειας στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου», επισήμανε ο Αντώνης Τσάκωνας, εκ μέρους του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση κατοίκων του Αγίου Δημητρίου, στην Κοζάνη, ενάντια στα σχέδια της ΔΕΗ ΑΕ

Motion Team

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση κατοίκων του Αγίου Δημητρίου, στην Κοζάνη, ενάντια στα σχέδια της ΔΕΗ ΑΕ
Η ενεργητικότερη συμμετοχή των δήμων στην υλοποίηση των ενεργειακών πολιτικών που σχεδιάζουν η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις και τα επιτελεία των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αγορών και της ιδιωτικοποίησης του τομέα, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) με θέμα «Ενέργεια και Αυτοδιοίκηση - Προβλήματα και Προοπτικές», το οποίο διεξάγεται στην Κοζάνη.

Χαρακτηριστική είναι μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, με την οποία προτείνεται η δημιουργία ενός δικτύου στελεχών για την προώθηση της βιώσιμης ενεργειακής διαχείρισης στους δήμους, με έμφαση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με σκοπό την ανάπτυξη της λεγόμενης πράσινης ενέργειας, η ΤΑ καλείται να λειτουργήσει με όρους συνεργασίας με το κεφάλαιο. Και συγκεκριμένα με κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, από κοινοτικά προγράμματα, από το χρηματοπιστωτικό τομέα, από Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμαρχος Κοζάνης, Π. Κουκουλόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ζήτησε επιλογές που θα εξασφαλίζουν την ανταγωνιστική τιμή στην κιλοβατώρα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, σε μήνυμά του προς τους συνέδρους, ζήτησε να εκπονηθούν Τοπικά Ενεργειακά Σχέδια Δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, η ΤΑ να συμβάλει στην επέκταση «πράσινων» πρακτικών και να διεκδικήσει ρόλο στην εισαγωγή κινήτρων για την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ, Τ. Αθανασόπουλος, ζήτησε τη συνεργασία του Οργανισμού με τους δήμους για την αξιοποίηση των ΑΠΕ και τη διάθεση από αυτούς εκτάσεων όπου θα αναπτυχθούν μικρά ενεργειακά έργα. Θεώρησε δε σημαντική την πρόταση να προχωρήσουν οι δήμοι σε εκστρατεία ενημέρωσης για θέματα ενέργειας.

Διευκολύνουν τη δράση επιχειρηματικών ομίλων

Στην παρέμβασή του εκ μέρους του ΚΚΕ ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, υπογράμμισε: «Με την εμπλοκή της ΤΑ θέλουν να περάσουν, με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και το λαό, την απελευθέρωση των αγορών του τομέα ενέργειας, το ξεπούλημα των λιγνιτωρυχείων, την παράδοση του ορυκτού πλούτου και της ενέργειας στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Ετσι θα διευκολυνθεί η δράση των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων, σε όλους τους τομείς. Θα δικαιολογηθούν τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων και των εξασφαλισμένων κερδών σε αυτούς».

Σχολιάζοντας δε τη στάση της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών κέντρων μπροστά στην κρίση, το βάθος και τη διάρκεια της οποίας δεν μπορούν να καθορίζουν, ο Αντ. Τσάκωνας σημείωσε: «Γνωρίζουν καλά ότι οι διαχειριστικές τους προτάσεις, οι όποιες πράσινες πολιτικές, ο πράσινος καπιταλισμός, δεν μπορούν να ματαιώσουν την εκδήλωση των κρίσεων. Η περιβόητη πρόταση της πράσινης ανάπτυξης είναι επικοινωνιακή προπαγάνδα, για να συσκοτίσει τη βασική αιτία που προκαλεί τα οξυμένα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Θέλουν να κρύψουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους και εργαλεία την εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, της ενέργειας, των μεταφορών, το εμπόριο των ρύπων, είναι η πραγματική αιτία των προβλημάτων. Βέβαια, όλα αυτά γίνονται προκειμένου να βρουν διέξοδο ικανοποιητικής κερδοφορίας τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των καπιταλιστών. Είναι αναγκαιότητα για τη διατήρηση του συστήματος. Η επιβίωση του καπιταλισμού σήμερα στηρίζεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα των εδαφών των εξορυγμένων ορυχείων στην περιοχή, με την αποκατάσταση και αξιοποίηση των οποίων δεν ασχολήθηκαν ποτέ το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις γιατί δεν παράγονται άμεσα κέρδη για το κεφάλαιο.

Καταθέτοντας τη θέση του ΚΚΕ τόνισε: «Μόνο ένας ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, που θα λειτουργεί σχεδιασμένα με βάση την εξυπηρέτηση των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας και δε θα υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων, μπορεί να διασφαλίζει ανάπτυξη σε όφελος του λαού, θα παρέχει φθηνή ενέργεια στη λαϊκή κατανάλωση, με σεβασμό στο περιβάλλον, θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, θα μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Μόνο αυτός ο δημόσιος φορέας θα μπορούσε να ακολουθεί μια πολιτική εφοδιασμού πρώτων υλών για τις ενεργειακές ανάγκες, που θα διασφαλίζει την εθνική ανεξαρτησία της χώρας και δε θα την άφηνε έρμαιο στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του κεφαλαίου. Βέβαια, σε αυτή την κατεύθυνση η χώρα μας μπορεί να αποκτήσει σχεδόν αυτάρκεια σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση λιγνιτών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Αναφορικά με το ρόλο της ΤΑ ο Αντ. Τσάκωνας τόνισε ότι δε συγκρούεται με τις λογικές της ανταποδοτικότητας. Για παράδειγμα, δεν απαιτεί πλήρη, 100% χρηματοδότηση από τους πόρους της κεντρικής εξουσίας για επέκταση της τηλεθέρμανσης που θα καλύπτει σημαντικό μέρος της Δυτικής Μακεδονίας, δωρεάν ενέργεια για να έχουν φθηνή θέρμανση τα λαϊκά νοικοκυριά. Αντίθετα, στήνει φιέστες για πράσινες πολιτικές και πράσινα πανηγύρια, υπογράφει σύμφωνα συνεργασίας και συνύπαρξης με τη ΔΕΗ ΑΕ και ουσιαστικά με τις πολιτικές της ανταγωνιστικότητας και της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ