Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΒΟΙΑ
«Επέλαση» ανεμογεννητριών

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριμοδότησαν ασύστολα τα σχέδια των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών

«Γην και ύδωρ» παρέχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους ιδιώτες επιχειρηματίες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την οποία κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων εργαζομένων. Σ' αυτή τη φάση η περιοχή της νότιας Εύβοιας είναι πόλος έλξης για κάθε ιδιώτη επιχειρηματία, λόγω των ανέμων έντασης που επικρατούν στην περιοχή, σχεδόν, όλο το χρόνο.

Τις επιδιώξεις του ενεργειακού κεφαλαίου εξυπηρέτησαν απόλυτα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε αγαστή συναίνεση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, εξάλλου, σ' αυτούς τους δύο χώρους πρόσκεινται. Εάν στην πορεία έχει μπει κάποιο «φρένο» στην ακόρεστη δίψα για περισσότερα και εύκολα κέρδη των τριών - τεσσάρων εταιρειών που έχουν, τελικά, «τη μερίδα του λέοντος», αυτό οφείλεται στην αντίδραση του λαού της περιοχής, που διαπίστωσε στην πορεία ότι τα «σιδερένια δάση» αντικαθιστούν το πραγματικό δάσος.

Μέχρι σήμερα στη Νότια Εύβοια έχουν εγκατασταθεί 347 ανεμογεννήτριες, που αντιστοιχούν στο 20% της συνολικής αιολικής ισχύος που παράγει η χώρα. Επίσης, ήδη έχουν εγκριθεί άδειες παραγωγής, για περίπου 450 MW και αναμένονται οι άδειες εγκατάστασης, τουλάχιστον 20 νέων πάρκων, με την περάτωση της κατασκευής της νέας γραμμής μεταφοράς Πολυπόταμος - Πλατανιστός (γραμμή υψηλής τάσης). Η παραγόμενη ενέργεια θα περάσει από τον Πολυπόταμο στη Ν. Μάκρη Αττικής με υποθαλάσσιο καλώδιο, που θα χρηματοδοτηθεί κατά 70% από ιδιωτικές εταιρείες. Με χρονικό ορίζοντα το 2012, θα ξεκινήσει η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων, όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς δήμους και φορείς της Νότιας Εύβοιας, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο σύλλογος, μέχρι σήμερα, έχουν καταληφθεί από αιολικά πάρκα 1.041.037 στρέμματα και έχουν εγκατασταθεί 212 MW. Το νέο Χωροταξικό Σχέδιο επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 1.800 MW και καταλαβαίνει ο καθένας τι έχει να γίνει!!! «Με μια τέτοια προοπτική - επισημαίνει ο σύλλογος - θα είναι σοβαρές οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, στη χρήση γης που θ' αλλάξει τον τόπο. Περιοχές φυσικής ομορφιάς, όπως το φαράγγι του Δημοσάρη, η Αρχάμπολη, οι κορυφές της Οχης, οι ανατολικές ακτές του Καβοντόρο και χωριά, όπως ο Πλατανιστός, θα πληγωθούν βάναυσα από επεμβάσεις».

Η καταγραφή της καταστροφικής επέλασης ανά δήμο, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του χωροταξικού, αρκεί για να διαπιστωθεί ότι τον αδηφάγο «Μινώταυρο» των ιδιωτικών ομίλων «ταΐζουν» χωρίς φειδώ, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για την αποδυνάμωσή τους στις επερχόμενες εκλογές και για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, που παλεύει για ενέργεια και δάση δημόσια, λαϊκή περιουσία και όχι εμπορεύσιμα είδη.

  • Δήμος Δυστίων: Κατειλημμένη έκταση: 162.431 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 54,52. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 341,11 MW. Δυνατότητα: 286,59 MW επιπλέον.
  • Δήμος Καρύστου: Κατειλημμένη έκταση: 166.950 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 8. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 176,97 MW. Δυνατότητα: 168,97 MW επιπλέον.
  • Δήμος Μαρμαρίου: Κατειλημμένη έκταση: 241.332 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 37,08. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 506,80 MW. Δυνατότητα: 469,72 MW επιπλέον.
  • Δήμος Στηρέων: Κατειλημμένη έκταση: 188.583 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 65,7. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 396,02 MW. Δυνατότητα: 330,32 MW επιπλέον.
  • Δήμος Ταμυνέων: Κατειλημμένη έκταση: 203.971 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 10,2. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 428,34 MW. Δυνατότητα: 418,14 MW επιπλέον.
  • Κοινότητα Καφηρέως: Κατειλημμένη έκταση: 77.750 στρ. MW που έχουν εγκατασταθεί: 36,6. Επιτρεπόμενα με βάση χωροταξικό: 163,32 MW. Δυνατότητα: 126,72 MW επιπλέον.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ