Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Ενα πρόβλημα»...

Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; «Ο κύβος ερρίφθη». Πάω για πρωθυπουργός. Το δείχνουν τα γκάλοπ. Το παραδέχεται κι ο Καραμανλής, που «πέταξε λευκή πετσέτα». Πριν λίγες μέρες στη ΔΕΘ, έδειξα πως είμαι έτοιμος να κυβερνήσω. Το είπε στην τηλεόραση η Κάτια Μακρή και συμφώνησε μαζί της ο Τράγκας. Με την ευκαιρία, θέλω να σε ενημερώσω ότι οι δημοσιογράφοι - ακόμα και ο Πρετεντέρης που δε με χώνευε καθόλου στην αρχή - σταμάτησαν να με αποκαλούν, κοροϊδευτικά, Γιωργάκη, και, πλέον, με λένε Γιώργο. Α, κι επειδή είπα Πρετεντέρης και θυμήθηκα τον Σημίτη, να σου πω ότι αυτόν τον ξαπόστειλα. Οπως είπαν έγκριτοι δημοσιογράφοι και σοβαροί αναλυτές - ανάμεσά τους ο Κακαουνάκης - μ' αυτήν την πράξη έδειξα πως είμαι αποφασισμένος ν' απαλλάξω το ΠΑΣΟΚ από τα βαρίδια του παρελθόντος και να ξεκινήσω μια νέα πορεία. Τη Βάσω δεν την πείραξα, ούτε τον Πρωτόπαππα, αλλά έχουμε καιρό μπροστά μας.

Οπως γνωρίζεις, πατέρα, σε τούτες τις εκλογές τα ζητήματα της οικονομίας είναι κυρίαρχα και πάνω σ' αυτά εδράζεται - βλέπεις ότι έμαθα κι άλλες δύσκολες ελληνικές λέξεις - η προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων. Στην κόντρα που έχω γι' αυτά τα ζητήματα με τον αρχηγό της Δεξιάς, βγαίνω νικητής, επειδή, όπως ξέρεις, στα οικονομικά είμαι «ατσίδας», αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και πρόγραμμα. Το παρουσίασα προεκλογικά και, όπως αποφάνθηκαν οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Το ίδιο δήλωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, συμπληρώνοντας ότι είναι επ' ωφελεία των εργαζομένων και του λαού.

Ξέρεις, πατέρα, πως το γεγονός ότι έχω εξασφαλίσει, εκ των προτέρων, τη συμφωνία του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ - των «κοινωνικών εταίρων», όπως εσύ τους είχες «βαφτίσει» - με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα μου δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσω να κυβερνώ χωρίς πολλά εμπόδια. Διότι, «κάθε αρχή και δύσκολη» και, αν εξαρχής δεν δείξω πως «ξέρω να κυβερνώ», φοβάμαι πως η πρωθυπουργική θητεία μου θα είναι μικρή και γρήγορα κάποιος άλλος θα επιλεγεί να αναλάβει την πρωθυπουργία. Μη νομίζεις ότι «καθάρισα», διά παντός, με τον Βενιζέλο, ενώ ούτε ο Καραμανλής «μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας», ούτε η Ντόρα θα τα παρατήσει εύκολα, όταν ξέρει πως μπορεί να στηρίζεται στις ίδιες γερές πλάτες, που στηρίζουν κι εμένα.

Ολα καλά μού πάνε, πατέρα και σε λίγες μέρες - «λαού θέλοντος» και εκτός απροόπτου - θα είμαι πρωθυπουργός. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι το ΚΚΕ εξακολουθεί να επηρεάζει, εκλογικά, ένα σημαντικό ποσοστό του λαού. Και δεν είναι μόνο ότι μια εκλογική άνοδος του ΚΚΕ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπάθειά μας για την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας - αυτό το πρόβλημα, αν παρουσιαστεί, μπορούμε να το λύσουμε είτε προχωρώντας σε κυβερνητική συνεργασία με άλλα κόμματα και υπάρχουν «οι πρόθυμοι», είτε σε νέες εκλογές - αλλά και ότι ένα ισχυρό ΚΚΕ θα αποτελεί πολύ μεγάλο εμπόδιο στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματός μας. Κι αυτό, όπως καταλαβαίνεις, θα είναι «ένα πρόβλημα» για μας...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ